bio-forum.pl

Białe "bezy" na pniaku buka

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Białe "bezy" na pniaku buka

Ostatnio znalazłam coś takiego na pniaku buka. Co to takiego?

od mar.2006

2. Białe "bezy" na pniaku buka

a może to był pniak dębowy a grzyb to jest formująca się daedalea quercina?

od lut.2006

3. Białe "bezy" na pniaku buka

Czesc,

Pozdrawiam,

Andreas

od mar.2007

4. Białe "bezy" na pniaku buka

Hmm. Trudno mi powiedzieć Michale co to był za pniak. U mnie rośnie mało dębów, a znalazłam to w lesie raczej bukowym. Gmatwek dębowy poraża też czasem buki... Andreas zaś twierdzi, że to wrośniak garbaty. Hmm... no nie wiem, bardziej mi to jednak wygląda na daedalea quercina. Owocniki były bialutkie i raczej twarde, zbite. Może jeszcze ktoś na to zerknie?

od mar.2006

5. Białe "bezy" na pniaku buka

A pachniał anyżem? Może to to samo co mój grzyb z wątku

[bf#31502]??

od lut.2006

6. Białe "bezy" na pniaku buka

Cześć,

nie jest Daedaleae quercina, pewnie.

Daedaleae nie ma pory, ale "pory" labyrintowaty. Trametes gibbosa ma pory kulistawy (mlodociany) i pory wydluzony (dojrzaly).

Wyglada zdjecie i rysunki (del. Tanja Böhning) z nasz ksiazka:

Pozdrawiam,

Andreas

od mar.2007

7. Białe "bezy" na pniaku buka

Czesc Andreas,

danke für deine Fotos. Weißt du, nun sehe ich, dass das wirklich Trametes gibbosa sein könnte. Hmm, vielleicht waren das wirklich junge Pilze. Besonders auf meinem ersten Foto sieht man diese kugelrunden Poren und auf deinem 5. Foto sehen die Pilze ganz meinen ähnlich. Ich sehe auch, dass deine Fotos in einem Buchenwald gemacht wurden. Ich habe meine auch auf einem Buchenstubben gefunden. Danke Andreas :)

od kwi.2006

8. Białe "bezy" na pniaku buka

Dorzucę dla uzupełnienia i porównania młody, formujący się owocnik Daedalea quercina :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji