bio-forum.pl

proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 12:44
Bartosz ("truvati")

hehe chciałem się dowiedzieć cz ktoś może mi pomóc i w zlokalizowaniu nazwy i informacji na temat tego co pokazuje na fotach... adresy poniżej..! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5f3ac892b748)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5f3ac8656fe8)->status_line!! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5f3ac87f63d0)->status_line!

będę bardzo wdzięczny jak dostane info na maila: truvati@go2.pl[mailto:truvati@go2.pl]

2. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:26
Sylwia Winiarska ("alfa")

Czyżby to był okratek australijski? Z rodziny Clathraceae? Gdzie taki ładny rośnie?

3. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:33
Bartosz ("truvati")

taki okaz rośnie w Dziwiszowie... 5km od Jeleniej Góry :)

zapraszam na stronę www.dziwiszow.hk.pl[dziwiszow.hk.pl]

4. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:41
Sylwia Winiarska ("alfa")

Okratek to grzyb tropikalny, który coraz częściej pojawia sie w Polsce, szczególnie na południu- Sudety, Masyw Śnieżnika, Ślęża. Trochę śmierdzi padliną, niedojrzały owocnik ma kulisty kształt i nazywany bywa "czarcim jajem". Ale jest piękny, jak widać na załączonych fotkach.

5. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:45
Dariusz Litwiński ("alej")

Jeszcze takiego nie spotkałem. Są bardzo fotogeniczne. Pokusił bym się, chyba, o większe zbliżenie:-) Jak wielki jest ten owocnik? (pewnie jakieś 15 cm?)

6. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:53
Bartosz ("truvati")

ten miał... 20 cm, już się rozpada, ale przed tym był jeszcze mniejszy o połowe, ale wygląda na to że jeszcze kilka się pojawi, proszę o więcej ciekawostek na tema tego przypadku :) pozdrawiam

7. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
26.lip.05 13:55
Bartosz ("truvati")

tak zgodze sie śmierdzi strasznie...: P

od wrz.2004

8. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica

Darek, okratki australijskie widziałem ostatnio na Obidzy, chyba wiesz gdzie to jest?;-)

Nie zdecydowałem się na zabranie go do domu ze względu na zapach, nie mam zdjęć, więc ze zgłoszenia do bazy nici;-))

9. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
27.lip.05 11:36

Sebastian, bywałem i ja na Obidzy. Wydaje mi się, ze to jednak zbyt popularne miejsce grzybowe więc jakoś je - tymczasem - odpuszczam. Ostatnio ciągnie mnie do Gabonia. Może ruszę znów w sobotę o świcie na 3 - 4 godzinki??? Jeżeli miał byś ochotę się przyłaczyć to daj cynk...

Pozdr.....

od wrz.2004

10. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica

Odpuszczasz, a szkoda, bo ostatnio był tam wysyp "czerwonolistnych";-)

11. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
27.lip.05 12:26

No to niech będzie moja strata, he, he...

od kwi.2004

12. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica

Okratek australijski - Clathrus Archeri. Jeszcze niedawno wymądrzyłam się na ten temat. Wprowadziłam masę zamieszania. Tak to bywa, gdy nie śledzi się zmian w nazewnictwie na bieżąco. Pimpek trochę musiał wycierpieć przeze mnie, ale mi wybaczył. :). Prawda, Pimpuś?

od sie.2002

13. proszę o pomoc... wygląda jak ośmiornica
28.lip.05 17:22
"pimpek"

yyyyyasne.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji