bio-forum.pl

Wysyp wilgotnic...

bez logowania - można przeglądać
Hygrocybe

od wrz.2004

1. Wysyp wilgotnic...

Najpierw wilgotnice z pastwiska na skraju lasu (drzewa/krzewy w pobliżu: leszczyna, jawor, jeżyna).

Rosły sobie w grupie:

1 - grzybki żółtawe (kolor od pomarańczowego do białawożółtego), nieco już podrośnięte, miały zbiegające blaszki (co widać na skanie).

Podaję skalę dla wszystkich skanów - biały odcinek ma 1 cm.

2 - rosły w tym samym miejscu co 1. Były jednak innego koloru - pomarańczowe do czerwonych i miały smuklejsze trzonki, szpiczaste kapelusze za młodu, to chyba ten sam gatunek, ale młodsze owocniki.

Teraz wilgotnice z zupełnie innej części lasu - rosły sobie w zaroślach paprociowo-zielskowych;-)

koło brzóz, lipy, świerków i jodeł. Oczywiście zarośla były na skraju lasu, koło płotu oddzielającego las od pola uprawnego.

3 - żółte, miały lepkie kapelusze (te wyżej też, ale teraz już jest to słabo wyczuwalne), blaszki raczej zatokowato wcięte.

4 - czerwonopomarańczowe, rosły obok 3.

Trudno o nich cokolwiek napisać...

To chyba młode owocniki tego samego gatunku co wyżej.

Zastanawiam się, czy wszystkie moje wilgotnice to nie ten sam gatunek:

grzyby.pl

Jakieś sugestie?

od sie.2002

2. Wysyp wilgotnic...
25.lip.05 00:22
"pimpek"

Hi!

Pierwsza to taka fajna "kurka" :):)

Nawet jeśli pozostałe są tego samego gatunku, to pierwsza z TAK BARDZO zbiegającymi blaszkami chyba nie.....

Pimpek

ps. właśnie chciałem coś wymyśleć i wziąłem "Grzyby tom XXVI" do ręki. Nie.... Tych Hrgrocybe jest tyle, że nie pokuszę się o strzelanie, która jest która :)

od kwi.2004

3. Wysyp wilgotnic...

Widziałam tylko raz i tylko jedną - wilgotnicę papuzią. Nie wypowiem się zatem. Wrócą spece i orzekną.

od maj.2003

4. Wysyp wilgotnic...
31.lip.05 17:49
Anna Kujawa "AniaK"

eee... przy wilgotnicach i wilgotnicopodobnych wymiękam:- (

od wrz.2004

5. Wysyp wilgotnic...

Niedaleko tego drugiego miejsca wyrosły sobie takie wilgotnice:

Oczywiście Hygrocybe conica.

Śliczne grzybki:-)

Przy suszeniu zrobiły się czarne, podobnie jak ten owocnik w stanie agonalnym, widoczny po lewej

stronie kadru:-)

(wiadomość edytowana przez spinczer 02. Sierpnia. 2005)

od wrz.2004

6. Wysyp wilgotnic...

Ale maleństwa dalej nie zostały zidentyfikowane...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji