bio-forum.pl

I ZLOT - przedłużony

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. I ZLOT - przedłużony
10.paź.07 14:05
Marek Ciszewski "grant"
1
2

Chociaż w niedzielę oficjalnie Zlot się zakończył, postanowiliśmy z Marcinem F. jeszcze w poniedziałek wybrać się na wspólną eksplorację nadpilickich bagien. Ponieważ tematów do omawiania było bardzo dużo, odsypialiśmy zaległości. Około południa z całym ekwipunkiem wyruszamy. Po drodze zatrzymujemy się tu i ówdzie przy wszystkim, co po drodze nas interesowało. Zatrzymujemy się przy krzaku dzikiej róży, na którym zadomowił się Diplolepis rosae (patrz wątek: [bf#111513] Choć środek jesieni i owoce do zbioru, róża jeszcze wydała kwiaty. Przy okazji robimy sobie wspólne zdjęcie:

3
4

Po drodze pokazuję Marcinowi, jak bardzo Polyporus squamosus opanowuje przydrożne drzewa. Na jednym z drzew Marcin dostrzega Volvariella bombycina. Dokumentujemy znalezisko:

5
6

Zatrzymujemy się przy drzewie ozdobionym bogato przez Xanthoria polycarpa z pięknymi owocnikami:

7

Pamiątkowe zdjęcie gdzie wita nas "brama" wejściowa na Niebieskie Źródła. Nawet odcień zdjęcia potwierdza, że wszystko tu widzi sie na niebiesko:

8
9
10
11

Powoli dochodzimy do miejsc mocno podtopionych z dużą ilością rosnącej tu olszy czarnej. Na jednym z drzew dostrzegam coś, co z daleka przypominało jakiegoś grzyba. Jak się okazało, był to ślad odciętej grubej gałęzi, ale obok były bardzo ciekawe grzybki. Marcin zaraz zabrał się do fotografowania:

12
13
14

Ja w tym czasie wytropiłem inne grzybki i sam zabrałem się do focenia:

od lis.2005

2. I ZLOT - przedłużony
10.paź.07 15:16
Marek Ciszewski "grant"
15
16
17

Wreszcie dochodzimy do terenów bagiennych. Marcin zmienia obuwie na bardziej przydatne w takim terenie. Ja w tym czasie przecieram szlaki, a Marcin patrzy, jak sobie radzę

18
19
20
21
22
23

Potem już każdy wybiera swoje miejsce i tu następują poszukiwania w nadziei, że

coś ciekawego się znajdzie... A jakże!!!... znalazło się... Marcin publikuje to w odrębnych wątkach tematycznych... To on głównie zajął sie dokumentowaniem wszystkiego, co nam w ręce wpadło, od czasu do czasu wstając, by rozprostować kręgosłup

24

Woda bez przerwy chlupała pod nogami - wystarczyło kilka minut stać w bezruchu w jednym miejscu, a woda podchodziła do kostek.

25
26

Głównie interesowały nas zeszłoroczne pałki wodne i oznaczona już odmiana rdestu. Na ich szczątkach znajdowaliśmy najczęściej różne "ciekawostki"

27

Około 18-tej postanowiliśmy zakończyć prace - jeszcze jedno wspólne zdjęcie w środku bagien

28
29
30

Wracając natrafiamy na fragment powalonej tu kiedyś wierzby, na którym zasiedliły się pięknie mieniące w promieniach zachodzącego słońca Pholiota adiposa

31

Nie odmwiliśmy sobie przyjemności zrobienie sobie przy tym pieńku wspólnego zdjęcia

32

Tu nam się grunt nie usuwał spod nóg. Krótki posiłek i powrót do domu. Potem dyskusje do późna w nocy...

We wtorek Marcin odjechał... No cóż każdy ma jakieś obowiązki... a na bagnach było tak fajnie!!!

od paź.2005

3. I ZLOT - przedłużony

Wciąż powraca temat - mykolog czy mikolog. Wy to jesteści mikolodzy:-)

od lis.2005

4. I ZLOT - przedłużony
10.paź.07 16:48
Marek Ciszewski "grant"

Wezmę te spory na żart:

mikolg - mi forma skrócona od "MNIE" - brzmi jakoś egoistycznie

mykolog - "MY" - świadczy, że chodzi o grupę, czyli że jest nas więcej...

Wybieram zwrot: MYKOLOG

od lut.2007

5. I ZLOT - przedłużony

Marku masz zbliżenie tej Xantorii? To jak możesz zamieść albo podeślij mi ją na priva. Mnie ona bardziej przypomina X. Parietina. Na jakim drzewie ona rosła?

od lis.2005

6. I ZLOT - przedłużony
10.paź.07 17:38
Marek Ciszewski "grant"

No jasne że Xanthoria parietina. Wyślę ci kilka fotek w maxymalnej rozdzielczości.

Przy okszji e-maila dostałem, co mogłem to oznaczyłem i odpowiedź wysłałem

od lut.2007

7. I ZLOT - przedłużony

Marku a kiedy wysłałeś bo ja nic nie dostałem? A co się tyczy X. parietina to mój ulubiony porost i znam go na wylot mam około 100 fotek jego. Natomiast X. polycarpa jeszcze u mnie nie dopadłem bo o ile się nie mylę to on rośnie na głogach a koło mnie właściwie ich nie ma.

od lis.2006

8. I ZLOT - przedłużony

Grant super fotoreportaż. Dzięki wielkie:-)))

Podaję trzy udokumentowane grzybki:

Baaardzo ciekawy i czekający cierpliwie na oznaczenie

[bf#126691]

i wstępnie oznaczone przez Pimpka workowce

[bf#126193]

[bf#126256]

Niebawem dam do oznaczenia pozostałe. Na razie zasuszone okazy trzymam w swoim zielniku.

Grant jeszcze raz dziękuję za mile i baaardzo ciekawie i intensywnie spędzony czas. Jedno wiem, zbadaliśmy zaledwie ułamek procenta tych arcyciekawych terenów torfowiskowych. Jestem pewien, że ten obszar kryje w sobie wiele mykologicznych ciekawostek. Bez problemu znajdzie się tam gatunek nie notowany w Polsce.

Z pewnością jest dobre pole do popisu dla dobrze zapowiadającego się przyszłego mykologa. Mam na myśli oczywiście Norberta:-)))

Proszę go pozdrowić ode mnie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji