bio-forum.pl

Na dzikiej róży

bez logowania - można przeglądać
dendroflora

od lis.2005

1. Na dzikiej róży
1

Użyłem tu określenia dzikiej, choć wcale tak o niej nigdy nie myślałem. Co roku o tej porze zbierałem jej owoce na przetwory - konfitury i czasem wino.

W pobliżu rośnie sporo pięknych, dorodnych krzewów, ale ten jeden jedyny porażony został przez jakiegoś pasożyta, którego działanie objawiło się takimi krzaczastymi naroślami. Myślę, że to jakaś forma galasu - z takim jednak spotkałem się poraz pierwszy w życiu.

W zbliżeniu tak to wygląda:

2

i w nieco szerszym ujęciu:

od gru.2006

2. Na dzikiej róży

W tych galasach podzielonych na komory przebywają larwy szypszyńca różanego (Diplolepis rosae). Owad z rzędu błonkówek.

Kilka innych owadów można obejrzeć www.fotos.sc/start/Jama[fotos.sc]

od gru.2006

3. Na dzikiej róży
11.sie.07 22:25
Jaroslaw Makowski "maj"

Dodam też moje zdjęcia.

Image szypsz1

galasy (pod lewym jest jakiś owad, ale nie wiem czy to szypszyniec)

Image szypsz2

galasy z larwą

od lis.2005

4. Na dzikiej róży
11.sie.07 23:46
Marek Ciszewski "grant"

O qurcze... ale forteca!!!...

od kwi.2007

5. Na dzikiej róży

Okazuje się, że też coś mam z tej dziedziny. Najpierw chciałem przedstawić te dziwadła w oddzielnym wątku, bo znalazłem je na ostrożeniach-twarde "jak kamień" zgrubienia na łodygach:

zanim się jednak za to zabrałem w międzyczasie powstał wątek Marka. Po zapoznaniu się z nim pomyślałem sobie, że te zgrubienia, to też mogą być jakieś galasy z lokatorem. Kilka dni temu odnalazłem te rośliny ponownie i brutalnie potraktowałem jedną z narośli (po prostu ją przekroiłem). No i faktycznie - wewnątrz były "robale"

od gru.2006

6. Na dzikiej róży

Chmmm... świat owadzi na tym forum często omawiam. Jest on mi znacznie bliższy niż rośliny czy grzyby. Na zdjęciu Roberta jest widoczny efekt działania Wyroślówki ostowej (Urophora cardui). Tworzy ją owad o tej nazwie należący do rzędu muchówek z rodziny nasiennicowatych. Samica przy pomocy długiego pokładełka nakłuwa ostrożenia składając w nim jaja. Efekty widoczne są na zdjęciu. Larwy żyjące w tym wyroślu to 3 lub 4 osobniki.

od gru.2006

7. Na dzikiej róży
20.sie.07 22:28
Jaroslaw Makowski "maj"
Imaga Co t

Znalazłem również galasy owada Copium teucrii na Ożance górskiej (Teucrium montanum).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji