bio-forum.pl

W poszukiwaniu owocu kaliny - czyli Jan Serce XXI wieku

bez logowania - można przeglądać

od sie.2007

1. W poszukiwaniu owocu kaliny - czyli Jan Serce XXI wieku

W tegoroczne wakacje obejrzałam dobry polski film. Bohater filmu Jan Serce, szukał owocu Kaliny dla swojej umierającej Matki. Mimo wielu prób i pomocy ludzi nie udało mu się znaleźć. Kiedy już poddał się, w trakcie jednej z rozmów nieoczekiwanie okazało się, że bliski mu człowiek wie, gdzie rośnie Kalina. A rosła w pobliżu miejsca, które tak często odwiedzał.

Po obejrzeniu tego filmu utwierdziłam się w przekonaniu, iż zawsze trzeba mieć nadzieję i że ja też być może znajdę "swoją kalinę".

Los tak chciał, że wczoraj byłam odwiedzić moją mokrą łąkę... Idąc w kierunku jednej z wierzb ujrzałam... czerwone pęki pięknych owoców KALINY!

I pamiętajcie... zawsze miejcie jakąś "kalinę" (a w naszej społeczności roślinę), którą pragniecie znaleźć, a być może Wam też się uda!:-)

(wypowiedź edytowana przez Joanna Sasal 09. września. 2007)

od maj.2007

2. W poszukiwaniu owocu kaliny - czyli Jan Serce XXI wieku

Bardzo ładnie napisałaś Joanno o kalinie. W Polsce kalina koralowa jest pod częściową ochroną gatunkową. Kiedyś obdzierano ją ze skóry (z kory), aby uzyskać jakiś odwar, który miał zastosowanie głównie w łagodzeniu kobiecych dolegliwości. Dzisiaj już - na całe szczęście - tego nie trzeba robić. Pozdrawiam

od sty.2007

3. W poszukiwaniu owocu kaliny - czyli Jan Serce XXI wieku

Jeszcze wiele roślin pragnę znaleźć i zobaczyć..., a w tym roku to nawet ujrzałam kwiat paproci.... Chcesz zobaczyć, Joasiu? Zajrzyj do [bf#96139], post z 19. 37.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji