bio-forum.pl

Genea sphaerica - Genea kulista ???

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Genea sphaerica - Genea kulista ???

Jeden owocnik znaleziony 25. 08. 2007 r. w oazie hypogenicznej z której wysłałem zgłoszenie do rejestru ID: 71387 z błędnym oznaczeniem Genea verrucosa. Tak mi napisała Ania i zgadzam się z tym w 100%. Nie zwróciłem wtedy na detale dlatego teraz to czynię. Poniższe fotografie owocnika rzeczywiście różnią się od tych z wątku [bf#103107]

i pada podejrzenie, że to mogą być te same jak na stronie micologia.net

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 01

Z makroskopowego opisu w książce Prof. Marii Ławrynowicz „Flora Polska” – Grzyby (Mycota), tom XVIII – PWN, Warszawa 1988 str. 80, szereg cech wydaje się być analogicznych:

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 02

siedlisko – międzypolne, ciepłolubne i silnie nasłonecznione od południowego-wschodu zadrzewienia typu grąd: grab, dąb, leszczyna i sosna

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 03

owocniki kuliste o średnicy ok 1 cm

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 04

znajdowały się w kilkucentymetrowej warstwie próchnicy na podłożu wapienno-dolomitowym

kolor owocnika: czarny

powierzchnia owocnika: drobno brodawkowana

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 05

jeden mały otwór ok 2 mm średnicy, centralnie umieszczony na szczycie okrągły...

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 06
Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 07
Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 08
Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 09

... lub w kształcie litery H

Genea sphaerica - Genea kulista, do oznaczenia 10

trzoneczek z wiązką grzybni

Przekrój poprzeczny przez otwór

Jak zwykle w takich przypadkach rozstrzygnięcie to... MIKROSKOP, a ściślej mówiąc widok kształtu zarodników z pod niego. Mianowicie brodawki na zarodnikach powinny być w zarysie półkoliste :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji