bio-forum.pl

samotny biały...kwiatek

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. samotny biały...kwiatek

TO SĄ ZDJĘCIA DZISIEJSZE - 22. 08. 2007!

Zdziwił mnie widok kwitnącej poziomki, ale truskawki czasami tak kwitną, to i poziomki mogą.

Ale kwitnący o tej porze zawilec (mamy schyłek lata) zaskoczył mnie całkowicie!!

od gru.2006

2. samotny biały...kwiatek

Przyroda jak kobieta - potrafi zaskakiwać!

od kwi.2007

3. samotny biały...kwiatek

Oj potrafi, potrafi!! To zdjęcia z 08. 09. 07 z całkiem innego stanowiska niż przedstawione wyżej. Nie jeden, ale całe "stadko" zawilców!

Oczywiście zdjęcia z Puszczy Białowieskiej-jak wszystkie przeze mnie prezentowane.

od sty.2007

4. samotny biały...kwiatek

Pozazdrościłam i szukałam u siebie (Wielkopolska), ale na razie bez powodzenia, dostrzegłam tylko listki zawilca gajowego.

od sty.2007

5. samotny biały...kwiatek

A jednak coś znalazłam, tyle, że to samotne żółte.... kwiatki (w połowie września!):

żarnowiec
żarnowiec

żarnowiec miotlasty z boru sosnowego w okolicach Nowego Tomyśla

i jeszcze jeden:

kaczeniec

kaczeniec z okolic Promna

od maj.2007

6. samotny biały...kwiatek
24.wrz.07 21:16
ania "aniaa"

Hm.. Ja słyszałam że geofity tak już mają, że jeśli jesień jest łagodna (czyli jest?) i w runie coraz więcej światła, to zakwitają :)

Może te zawilce myślą że to już wiosna?;)

od sty.2007

7. samotny biały...kwiatek

Ja też dostrzegłam podobieństwo aktualnej aury (pomijając oczywiście żółknące liście) do aury wczesnowiosennej/wiosennej.

dąbrówka

A jak jeszcze do tego spotka się takiego samotnego niebieskiego... kwiatka:

Szkoda, że ta ''wiosenna'' aura jest taka ulotna, łatwo o załamanie pogody i czar pryska...

od kwi.2007

8. samotny biały...kwiatek

W kalendarzu jesień (23. 09. 2007), a za oknem piękna, słoneczna pogoda - nie wiosenna, a prawie letnia. Nie sposób w domu usiedzieć. Wprawdzie z kwiatów to tylko niecierpek drobnokwiatowy i bodziszek cuchnący najczęściej jeszcze kwitnie przy leśnych drogach, trochę brodawnika jesiennego i czasami pojedynczy przedstawiciel innych gatunków. A między nimi jeszcze trafiły się zawilce i poziomka!

i dzwoneczek (okrągłolistny?)

od sty.2007

9. samotny biały...kwiatek
przetacznik
przetacznik
cymbalaria

Nie tylko te, nie tylko...

I przetacznik (ożankowy) znów pobłyskuje szafirem pośród trawy, i cymbalaria (bluszczykowata) fioleci się na murze... A wszystko to 23 września się dzieje.

A dzwoneczek, śliczny, ale raczej chyba inny, nie okrągłolistny.

od sty.2007

10. samotny biały...kwiatek
bodziszek

I (chyba błotny) bodziszek, skąpany w porannej rosie

bodziszek

i łąkowy bodziszek na chwilę przed deszczem:

świerzbnica
świerzbnica
świerzbnica

i świerzbnica (ta z powycinanymi listkami), zarówno zakwita, kwitnie i przekwita, a które z tych wcieleń bardziej urodziwe?

A te fotki bodziszkowo-świerzbnicowe to z 18 września.

od sty.2007

11. samotny biały...kwiatek

No i jeszcze jedno, nie przy leśnych duktach te bodziszki i świerzbnice napotkane, lecz na polnych przydrożach, a cymbalaria na kamiennym murze, lecz każdy z tych kwiatków raduje, że jest...

od kwi.2007

12. samotny biały...kwiatek
14.paź.07 13:37
Robert Puchalski "robert"

Masz rację Barbaro, to nie jest dzwonek okrągłolistny. Ten na zdjęciu ma listki odziomkowe jak dzwonek jednostronny i to pewnie będzie on. Tylko kwiat czterokrotny, a nie pięciokrotny jak przystało dzwonkowi-pewnie jakieś odstępstwo?

od sty.2007

13. samotny biały...kwiatek

To tak jak czasem z jaskrami, pamiętam Twój wątek, Robercie, [bf#104564], co to z arytmetyki za mocny nie był i wyczyniał co chciał ze swoimi płatkami i działkami kielicha.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji