bio-forum.pl

7 płatków, 9 działek - co za jaskier?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. 7 płatków, 9 działek - co za jaskier?

Siedlisko - nieczynna leśna żwirownia, miejsce odsłonięte i słoneczne. Zdjęcia zrobione 01. 07. 2007 w Puszczy Białowieskiej. Nie mogę dopasować do żadnego znanego mi oraz zamieszczanych w bio-forum jaskrów. Cóż to za okaz?

od kwi.2007

2. 7 płatków, 9 działek - co za jaskier?

a może to jakiś mieszaniec, albo wybryk natury?

od kwi.2007

3. 7 płatków, 9 działek - co za jaskier?

Po dwóch tygodniach udało mi się wyrwać do lasu i odnaleźć tego samego jaskra. Tym razem miał jeszcze ciekawszy kwiatek - płatków około 15 działek chyba 7.

dookoła widać kilka młodych siewek

a teraz kilka ujęć rośliny rosnącej obok (1-2m) z 6 płatkami

gdybym widział rozłogi, powiedziałbym że, to jaskry rozłogowe- ale rozłogów brak (wyrwałem nawet jedną młodą siewkę i nic nie łączyło jej z rośliną macierzystą) i chyba trochę za wysokie (ok. 30cm)

jaskier rozłogowy to jest ten poniżej - też z tego siedliska

dalej więc czekam na wskazówki i podpowiedzi

od kwi.2007

4. 7 płatków, 9 działek - co za jaskier?
14.paź.07 17:22
Robert Puchalski "robert"

Przypomniała mi Barbara o tym wątku, przy okazji innego jaskra. Dzięki informacjom zawartym w innych, późniejszych jaskrowych wątkach myślę, że ten wyżej, to "odmieniec" jaskra ostrego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji