Główna Zaloguj Wyloguj się Załóż Edycja Szukaj Kontakt grzyby.pl atlas-roslin.pl
borowik ceglastopory ?
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 lipiec «
i

#301
od marca 2007

Czy to borowik ceglastopory ? Proszę o potwierdzenie . A jeśli tak , to jak to w końcu jest z jego spożywaniem, bo spotykam się z różnymi opiniami na jego temat ?







i

#859
od listopada 2006

2010.07.18 16:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Pachlewski (upir)
Tak, niewątpliwie. Podejrzewam że masz na myśli różne opinie o borowiku ponurym. Ceglastopory jest jednoznacznie jadalny.

#779
od grudnia 2005

Dodam do tego, że borowika ceglastoporego należy solidnie usmażyć, lub ugotować. Około 2/3 trzonu, licząc od dołu, lepiej odrzucić. Czym niżej, tym twardszy i ciężej strawny, reszta - pycha :)

#307
od marca 2007

a nadaje się do suszenia ? bo jeśli już to ja go tylko suszę Zygmuncie

#308
od marca 2007

a nadaje się do suszenia ? bo jeśli już to ja go tylko suszę Zygmuncie

#860
od listopada 2006

2010.07.19 08:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Pachlewski (upir)
Ja niemal wyłącznie suszę (dopiero wtedy zyskuje należyty aromat)

#781
od grudnia 2005

Nie napisałem od razu o suszeniu, a miałem już "na końcu języka"... Oczywiście, też go suszę - daje susz wysokiej jakości i aromatyczny, o czym już wspomniał Tomasz. A młode kapelusze są też świetne w marynacie :-)
« Poprzedni Następny » bio-forum.pl « Jaki to grzyb? Mykologia « Archiwum - starsze wątki « Archiwum 2010 « Archiwum 2010 lipiec «
Czy jesteś pewien/pewna, że masz coś (rzeczowego) do dodania?

Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopuj link Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji