bio-forum.pl

borowik ceglastopory ?

bez logowania - można przeglądać
#7

od mar.2007
#0

1. borowik ceglastopory ?

Czy to borowik ceglastopory? Proszę o potwierdzenie. A jeśli tak, to jak to w końcu jest z jego spożywaniem, bo spotykam się z różnymi opiniami na jego temat?

od lis.2006
#0

2. borowik ceglastopory ?

Tak, niewątpliwie. Podejrzewam że masz na myśli różne opinie o borowiku ponurym. Ceglastopory jest jednoznacznie jadalny.

od gru.2005
#0

3. borowik ceglastopory ?

Dodam do tego, że borowika ceglastoporego należy solidnie usmażyć, lub ugotować. Około 2/3 trzonu, licząc od dołu, lepiej odrzucić. Czym niżej, tym twardszy i ciężej strawny, reszta - pycha :)

od mar.2007
#0

4. borowik ceglastopory ?

a nadaje się do suszenia? bo jeśli już to ja go tylko suszę Zygmuncie

od mar.2007
#0

5. borowik ceglastopory ?

a nadaje się do suszenia? bo jeśli już to ja go tylko suszę Zygmuncie

od lis.2006
#0

6. borowik ceglastopory ?

Ja niemal wyłącznie suszę (dopiero wtedy zyskuje należyty aromat)

od gru.2005
#0

7. borowik ceglastopory ?

Nie napisałem od razu o suszeniu, a miałem już "na końcu języka"... Oczywiście, też go suszę - daje susz wysokiej jakości i aromatyczny, o czym już wspomniał Tomasz. A młode kapelusze są też świetne w marynacie:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji