Piękne są te Wasze grzybki, Mirki, ale ja wreszcie też miałam swoje 5 minut: na Górnym Śląsku też pojawiły się grzyby.
Śliczne są te szmaciaki. Ale przecież one już od dawna były chronione.
A dzisiaj w Dwójce w programie "Pytanie na śniadanie" zachęcali (robił to przede wszystkim gość - Maciej Damięcki) do jedzenia szmaciaków we wszelkiej postaci (było o przetworach...), nawet jako dodatku do chińskich potraw, zamiast grzybków mun. Pokazywali suchy okaz do kamery ;-) Tak to już jest z tymi mediami... Ostatnio mówili o kuchni francuskiej, w której triumfy święcą żabie udka. No i zaznaczyli, że te żabki pochodzą przede wszystkim z naszego kraju, nie informując, że wszystkie płazy są u nas prawnie chronione (pod ścisłą ochroną gatunkową). Ech! :-(
2004.09.11 14:15
Beti
Witam witam czy moze ktos pamieta jaki przepis podal Damięcki w programie "pytanie na sniadanie" na szmaciaki. Bylabym bardzo wdzieczna za informacje na maila- przynajmniej gdzie mozna znalezc taki przepis.
Dziś po pracy wybraliśmy się na grzybki.Szukałem kozich bród.W lesie -zapomnij, ale przy szosie można kupić.A pieczarki z szuszarkami łapią kierowców na pięćdziesiątce ha,ha,ha.I co nam z tej ustawy o grzybach chronionych??????????
PRZEPIS na szmaciaka dla Beti:
"Nie zbierać! Chroniony1"
Szanowni Grzybiarze!Jesień!!!Pojawiły się pierwsze gąski zielone.Mało zostało...auuu!
Ja chcę takie opienieczki u siebie!!!