bio-forum.pl

KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

Na Kaszubach wysyp grzybów w pełni. Są wszystkie-kurki, podgrzybki, maślaki- niemal wszystkie gatunki, prawdziwki, kożlaki, gołąbki wszelkiego koloru, których i tak nie zbieram, bo się nie znam. Do maślaków pstrych przydał by się kombajn, jest ich oporowo. W zeszłym roku o tej porze znalazłem pierwsze gąski zielone, w tym na szczęście jeszcze nie. Pojawienie się zielonek tak wcześnie wróży długą i srogą zimę.

A to nasz piękny zbiór.

od gru.2003

2. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

To o czym chcę napisać, może nie pasuje na temat forum ZBIERANIE GRZYBÓW bo tu chodzi o coś odwrotnego, o ich nie zbieranie. A chodzi mi o kozie brody, których jest delikatnie mówiąc - dużo.

Pozostało mi tylko podziwianie, fotografia i zachwycanie się ich przepięknym orzechowym aromatem. Nie dam sobie ręki uciąć jeśli następnym razem....

od kwi.2004

3. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

Piękne są te Wasze grzybki, Mirki, ale ja wreszcie też miałam swoje 5 minut: na Górnym Śląsku też pojawiły się grzyby.

Śliczne są te szmaciaki. Ale przecież one już od dawna były chronione.

od wrz.2010

4. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

A dzisiaj w Dwójce w programie "Pytanie na śniadanie" zachęcali (robił to przede wszystkim gość - Maciej Damięcki) do jedzenia szmaciaków we wszelkiej postaci (było o przetworach...), nawet jako dodatku do chińskich potraw, zamiast grzybków mun. Pokazywali suchy okaz do kamery;-) Tak to już jest z tymi mediami... Ostatnio mówili o kuchni francuskiej, w której triumfy święcą żabie udka. No i zaznaczyli, że te żabki pochodzą przede wszystkim z naszego kraju, nie informując, że wszystkie płazy są u nas prawnie chronione (pod ścisłą ochroną gatunkową). Ech!:- (

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004
11.wrz.04 14:15
"Beti" (b/log.)

Witam witam czy moze ktos pamieta jaki przepis podal Damięcki w programie "pytanie na sniadanie" na szmaciaki. Bylabym bardzo wdzieczna za informacje na maila- przynajmniej gdzie mozna znalezc taki przepis.

od gru.2003

6. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

Dziś po pracy wybraliśmy się na grzybki. Szukałem kozich bród. W lesie - zapomnij, ale przy szosie można kupić. A pieczarki z szuszarkami łapią kierowców na pięćdziesiątce ha, ha, ha. I co nam z tej ustawy o grzybach chronionych??????????

od kwi.2004

7. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

PRZEPIS na szmaciaka dla Beti:

"Nie zbierać! Chroniony1"

od gru.2003

8. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

Zaliczyliśmy trochę soboty i niedzielę w lesie. BAJECZKA. Prawdziwki przeszły same siebie. Rosną wszedzie, każdej wielkości i co najważniejsze 70 procent zdrowych. Są też kożlaki, podgrzybki, kurki, zajączki i niezliczona ilość maślaków pstrych. Własnie pada i jest dosyć ciepło, już widzę te grzybki. Chyba jutro wezmę wolne.

od gru.2003

9. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

Szanowni Grzybiarze! Jesień!!! Pojawiły się pierwsze gąski zielone. Mało zostało... auuu!

od gru.2003

10. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004

To już naprawdę JESIEŃ zbieramy opieńki troszkę wysypało.

od sie.2002

11. KASZUBY-WRZESIEŃ 2004
27.wrz.04 19:55
"pimpek"

Ja chcę takie opienieczki u siebie!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji