bio-forum.pl

Pluteus inquilinus?

bez logowania - można przeglądać
GRej322665

od lip.2005

1. Pluteus inquilinus?
4.cze.18 13:23
Grażyna Domian
Pluteus1
Pluteus2
Pluteus3
Pluteus4
Pluteus5

03. 06. 2018 r. - Puszcza Bukowa (Osetno). Na resztkach mokrej kłody bukowej zalegających przy źródlisku. Średnica kapeluszy do 3 cm, trzony bocznie spłaszczone:

Czy to może być Pluteus inquilinus?

od lip.2005

2. Pluteus inquilinus?
9.gru.18 15:04
Grażyna Domian
zestawienie cech

Typując początkowo ten gatunek (Pluteus inquilinus) posiłkowałam się uproszczonym kluczem opartym o cechy makroskopowe: mycodb.fr Teraz, mając już nieco szersze możliwości zmierzyłam się z kluczem Funga Nordica, który po dłuższej analizie (związanej z poszerzaniem wiedzy ogólniejszej natury;) również doprowadził mnie do P. inquilinus. Żeby się jeszcze upewnić, zrobiłam w oparciu o ten klucz, pomocnicze zestawienie różnych cech dla podobnych makroskopowo gatunków:

Ostatecznie, po przeanalizowaniu tych wszystkich cech myślę, że te "moje" grzybki najbardziej pasują właśnie do typowanego gatunku, a zadecydowały o tym:

- biała, a u młodszych owocników w środkowej części kremowa barwa kapelusza;

- skórka kapelusza gładka (nie aksamitna), co dobrze widać zwłaszcza na wysuszonym owocniku - fot. poniżej);

- trzon biały (u najstarszego owocnika nieco żółtawy), lekko podłużnie prążkowany, gładki i błyszczący, bez kłaczków i bez bulwkowatego zgrubienia u podstawy;

- rozmiary kapelusza (od 1, 5 do 3 cm);

- rozmiary zarodników: 6, 0-8, 3 x (-4, 3) 4, 7-6, 2 (-6, 8);

- brak hakowatych pleurocystyd.

skorka1
skorka2
skorka3
skorka4

A teraz trochę dodatkowych zdjęć.

Skórka kapelusza (barwy przekłamane bo nie umiem jeszcze ustawić właściwie balansu bieli w kamerce):

pleuro1
pleuro2
pleuro3

Przykładowe pleurocystydy:

zar

Zarodniki:

No a teraz - bardzo Was proszę o wyrażanie opinii czy to faktycznie może być Pluteus inquilinus :) Wiem już, że jest trochę zamieszania z tym i podobnymi gatunkami i nie wszystkie są jasno rozdzielone taksonomicznie (nawet różne źródła podają różne, czasem sprzeczne cechy), jednak szkoda by było te ciekawe grzybki pozostawić bez oznaczenia, gdzieś na dnie kartonu :) I proszę jeszcze o "łagodny wymiar kary" jeśli popełniłam gdzieś błędy, wszak dopiero raczkuję;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji