bio-forum.pl

Szkodnik czosnku

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Szkodnik czosnku

Kto wie jak nazywa się to wstrętne robactwo co zżera mi czosnek, właściwie już zeżarło całe liście. Dziwię się, bo to zwykle czosnek używa sie do zwalczania różnego typu robactwa, a tu na odwrót. Pierwszy raz w tym roku spotykam się z czymś takim. Jak to zwalczać?

od lis.2006

2. Szkodnik czosnku

Są to chyba larwy "Robaczkow świętojańskich czy też Świetlików" nie wiem jak to się dokładnie nazywa w każdym bądź razie świecące a larwy strasznie żarłoczne. U mnie nim się spostrzegłem opędzlowały lilie. Truję Karate bardzo skuteczne.

od mar.2007

3. Szkodnik czosnku

dzięki, wyjątkowo obrzydliwe!

od gru.2006

4. Szkodnik czosnku
12.cze.07 12:41
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Ale pamietac nalezy o tym, ze Karate dziala do 20 stp C. Wiec zabieg nalezy wykonac wieczorem.

od maj.2006

5. Szkodnik czosnku
12.cze.07 23:51
Pola

U mnie to ohydztwo zjadło liście szachownicy kostkowej! Fu!

od sty.2007

6. Szkodnik czosnku

A ja rzekłabym, że to poskrzypka liliowa, tu jej larwa[polfito.republika.pl], obok fotki dorosłych osobników - charakterystyczne czerwone robaczki, a tu info, jak ją zwalczać

http://www.e-ogrody.com/tygodnik/poskrzypka_liliowa,187,285.html[e-ogrody.com]

U mnie zjada, jeśli zdąży, zanim ją zniszczę (niektóre robaczki niestety niszczę) - szachownicę cesarską i lilie.

Jeszcze inne ciekawostki, m. in. o pancerzu ochronnym z kału, brrrr, na stronie jezioro.com.pl

(wypowiedź edytowana przez topazzz 13. czerwca. 2007)

od sty.2007

7. Szkodnik czosnku

Link z postu powyżej jeszcze raz, bo tam nieaktywny.

od mar.2007

8. Szkodnik czosnku

Basiu masz chyba rację. Właśnie mama zauważyła wcześniej nie robaczki świętojańskie jak mówił Jan tylko właśnie jakieś czerwone chrząszczyki. Oprócz czosnku zjadły mi jeszcze cebulę. To chyba rzeczywiście ta poskrzypka liliowa. Wstrętne naprawdę.!

od sty.2007

9. Szkodnik czosnku

Postać dorosła owada jest nawet ładna, ale to taki szkodnik, że nie lituję się nad nim, a te larwy, to tak, jak napisałaś, wstrętne. Ale zobacz, jaki w sumie ciekawy sposób na przeżycie, budzić wstręt, by nikt ich nie ruszał i zostawił w spokoju!!!

od mar.2007

10. Szkodnik czosnku

no, jaka ta przyroda jest niesamowita :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji