bio-forum.pl

2017-11-05 Jaworzno - krajobraz po kopalni

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-11-05 Jaworzno - krajobraz po kopalni
30.maj.18 16:33
Piotr Grzegorzek

Oto teren po byłej kopalni Jan Kanty. Kiedy po raz pierwszy ją widziałem była kwitnącym zakładem przemysłowym i nazywała się Komuna Paryska, ale to było dawno, dawno temu w odległym PRL-u. Teraz ostał się największy słup ogłoszeniowy w okolicy.

W okolicy znajduje się otwarta, ale nie pusta przestrzeń.

Tutaj na skraju drogi wyrasta wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare.

Przymierzam się do przemierzania otwartej przestrzeni. Na horyzoncie widać bloki osiedla Gigant.

Mijam kolejne skupisko wrotyczu pospolitego - Tanacetum vulgare.

Zerkam za siebie. Na pierwszym planie mamy nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

Większość okazów już sypała owocami, nieliczne wciąż wyglądały kwitnąco.

Oto kolejne spojrzenie na szyb. Teraz na pierwszym planie ustawiłem gałązkę topoli holenderskiej - Populus x canadensis "Marylandica".

Idę dalej korzystając z drogi. Rdzawe kępy to rdestowiec japoński - Reynoutria japonica.

Ponownie spotykam wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare, tym razem owocujący i kwitnący.

Na drodze była także sterana życiem maruna bezwonna - Matricaria peforata.

Teraz na górze znajduje się martwy rdestowiec japoński - Reynoutria japonica, ofiara przymrozku, a na dole bardzo zielona jeżyna popielica - Rubus caesius.

Teraz zerkam w niebo. Kabel przecinający kadr to celowy zabieg kompozycyjny.

Po raz kolejny zerkam za siebie. Teraz na pierwszym planie znajduje się starzec jakubek - Senecio jacobaea.

A teraz przyjrzymy się krwawnikowi pospolitemu - Achillea millefolium, którego odwiedził bzyg - Episyrphus balteatus.

Zbliżam się do głównej drogi czyli ulicy Grunwaldzkiej. Na wprost znajduje się gąszcz młodych topól holenderskich - Populus x canadensis "Marylandica".

Ponownie spoglądam ku kopalni.

Barwnym akcentem w zaroślach był dereń biały - Cornus alba.

Był tam także klon zwyczajny - Acer platanoides.

Kolejne spojrzenie na szyb. Tym razem zasłania go rdestowiec japoński - Reynoutria japonica.

W chaszczach trafiła się kwitnąca pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.

Teraz zerkam na szyb zza zarośli stworzonych przez dwu przybłędów. Na lewo amerykańska robinia - Robinia pseudoacacia na prawo azjatycki rdestowiec japoński - Reynoutria japonica.

I jeszcze jeden amerykański przybłęda. To sumak odurzający - Rhus typhina.

Bliżej osiedla Gigant natrafiłem na ciekawą odmianę jak sądzę cyprysika - Chamaecyparis.

Była tam jeszcze koniczyna łąkowa - Trifolium pratense.

Niedaleko jezdni ulicy Grunwaldzkiej natknąłem się na mniszka - Taraxacum w dwu fazach rozwoju.

I w końcu udałem się na przystanek autobusowy przy osiedlu Gigant.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji