bio-forum.pl

2017-10-10 Jaworzno - przy ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-10-10 Jaworzno - przy ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej
21.maj.18 00:11
Piotr Grzegorzek

10 każdego miesiąca, lub w tej okolicy zwyczajowo odwiedzam redakcję tygodnika Co Tydzień. Każdorazowo jest to okazja do wykonania fotoreportażu i zdobycia materiałów do kolejnego artykułu. Tym razem wysiadłem na przystanku przy tytułowej ulicy. Od razu w zaniedbanym ogrodzie zwróciłem uwagę na brzoskwinię - Prunus persica.

Na części jej liści występowała szpetka- Taphrina deformans.

A poza tym było tam to.

Od strony ulicy znajduje się kamienna ściana.

Tutaj swoje miejsce na ziemi znalazła pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica. Obok usadowiły się brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Po drugiej stronie ulicy znajduje się działka przy skrzyżowaniu z ulicą Cmentarną. Tutaj kiedyś rósł ogromny, właściwie pomnikowy dąb szypułkowy - Quercus robur.

Tego dnia niewiele się tutaj działo. Na szczęście wciąż stoi okazały jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

W tym momencie zwracam uwagę na rosnącą tutaj komosę biała - Chenopodium album o czerwono prążkowanych łodygach i całobrzegich blaszkach liściowych. Według Dostala jest to Chenopodium album subsp. microphyllum.

Jestem po drugiej stronie tytułowej ulicy i zerkam na budynek z pierwszych kadrów tego fotoreportażu.

Osiągam skrzyżowanie z ulicą Sławkowską, która prowadzi do cmentarza Ciężkowickiego. Tutaj także znajduje się budynek w stanie zejściowym.

Pod pobliskim kamiennym murem znajduje się zielona wyspa.

W szczelinach muru wyrasta zanokcica murowa - Asplenium ruta-muraria.

Powierzchnię muru porastają mchy. Wśród nich wyróżnia się skalniczek siwy - Niphotrichum canescens.

Jest szurpek - Ortotrichum.

Siwą wysepkę tworzy strzechwa - Grimmia pulvinata vel Dryptodon pulvinatus

Wracam na tytułową ulicę. Zbliżam się do skrzyżowania z ulicą św. Barbary. Po drodze zwracam uwagę na kwitnący bluszcz pospolity - Hedera helix.

A potem przeszedłem się innymi ulicami. Ciąg dalszy nastąpi.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 21. maja. 2018)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji