bio-forum.pl

Żółciak siarkowy - TARTA

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od sie.2006
#0

1. Żółciak siarkowy - TARTA

składniki na ciasto:

30 dag mąki (ja dałem 20 tortowej i 10 dag razowej)

15 dag masła

jajo

sól

Robimy ciasto:

mąkę wymieszać ze szczyptą soli i posiekać z masłem, dodać jajko, 2 łyżki wody, zagnieść ciasto. Zrobić kulę, do folii i do lodówy na 30 minut.

Farsz:

50 dag świeżych grzybów żółciaka ( lub jakiegoś innego wynalazku)

2 cebule

3 ząbki czosnku

250 ml śmietany 18%

2 jaja

2 łyżki oliwy

Tymianek

sól, pieprz

Posiekać cebulę i czosnek, wrzucić na patelnię z oliwą - zeszklić, dodać pokrojone w kostkę grzyby, odsmażyć aż puszczą sok, dus^c pod przykryciem przez 15 minut. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem.

Pieczenie:

ciasto rozwałkować, wyłożyc do natłuszczonej formy, piec 10 min w 200 st. C pod przykryciem z papieru pergaminowego (obciążonego np. suchym grochem, ja użyłem kamieni) przez 10 min.

Później posypujemy farszem, śmietanę, jajka i ser wymieszać, i oblewamy grzyby, tą masą.

Piec na 200 st. C przez 30 minut, a później wygląda to tak:

Przed wylaniem masy smietanowo-jajowo-żółtoserowej, przed zapieczeniem

po zapieczeniu

mniam...

od sie.2006
#0

2. Żółciak siarkowy - TARTA

Zapomniałem, że trzeba tam oczywiście dodać sera żółtego, ile kto lubi :)

Ja polecam ser salami!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji