Myślę, że to twardnica bulwiasta. Rosła w lesie mieszanym pod świerkiem, jodłą i grabem, pomiędzy zawilcami gajowymi. Stan agonalny, nie udało mi się dokopać do skleroty, bo trzonek się urwał. Średnica ok. 1, 4cm.
Jak wygląda pod mikroskopem? Może uda mi się w środę uzyskać dostęp, to sprawdziłbym, czy to faktycznie ten grzybek. Ostatnio oglądając byssonectrię miałem całkiem niezłą zabawę: D
(wiadomość edytowana przez spinczer 30. Kwietnia. 2005)
Nie wiem jaka może być prawidłowość w cyklu rozwojowym Dumontinia tuberosa i od jakich warunków jest to uzależnione. O ile zeszłego roku w tych samych miejscach, co w tym roku, było twardnicy zatrzęsienie, to teraz znalazłem zaledwie pięć owocników. Pojaw zeszłoroczny zaczął się wraz z kiełkowaniem zawilca gajowego, obecnie owocniki znalazłem już w okresie kwitnienia zawilca.
Tegoroczne dokładne penetrowanie siedlisk na nic się zdało. Wczoraj nie znalazłem ani jednego owocnika, mimo usilnych poszukiwań.
Z zasuszonego grzybka niewiele mi zostało, więc chyba będę musiał poszukać nowego...
Kto szuka ten znajduje:-)
No i znalazłem, kilka owocników w nieco lepszym niż wcześniej stanie, udało mi się dokopać do sklerot.