bio-forum.pl

Sclerotinia tuberosa

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od wrz.2004

1. Sclerotinia tuberosa

Myślę, że to twardnica bulwiasta. Rosła w lesie mieszanym pod świerkiem, jodłą i grabem, pomiędzy zawilcami gajowymi. Stan agonalny, nie udało mi się dokopać do skleroty, bo trzonek się urwał. Średnica ok. 1, 4cm.

Jak wygląda pod mikroskopem? Może uda mi się w środę uzyskać dostęp, to sprawdziłbym, czy to faktycznie ten grzybek. Ostatnio oglądając byssonectrię miałem całkiem niezłą zabawę: D

(wiadomość edytowana przez spinczer 30. Kwietnia. 2005)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Sclerotinia tuberosa
30.kwi.05 21:54
"Grażyna Domian" (b/log.)
twardnica

Ten sam gatunek z Puszczy Bukowej (oznaczony bezpośrednio na gruncie przez niezawodną Anię Kujawę)

od kwi.2004

3. Sclerotinia tuberosa
twa

Nie wiem jaka może być prawidłowość w cyklu rozwojowym Dumontinia tuberosa i od jakich warunków jest to uzależnione. O ile zeszłego roku w tych samych miejscach, co w tym roku, było twardnicy zatrzęsienie, to teraz znalazłem zaledwie pięć owocników. Pojaw zeszłoroczny zaczął się wraz z kiełkowaniem zawilca gajowego, obecnie owocniki znalazłem już w okresie kwitnienia zawilca.

Tegoroczne dokładne penetrowanie siedlisk na nic się zdało. Wczoraj nie znalazłem ani jednego owocnika, mimo usilnych poszukiwań.

od wrz.2004

4. Sclerotinia tuberosa

Z zasuszonego grzybka niewiele mi zostało, więc chyba będę musiał poszukać nowego...

od wrz.2004

5. Sclerotinia tuberosa

Kto szuka ten znajduje:-)

No i znalazłem, kilka owocników w nieco lepszym niż wcześniej stanie, udało mi się dokopać do sklerot.

od wrz.2004

6. Sclerotinia tuberosa
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji