bio-forum.pl

2017-07-22 Zabrze - poza Miejskim Ogrodem Botanicznym

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-07-22 Zabrze - poza Miejskim Ogrodem Botanicznym
14.maj.18 19:30
Piotr Grzegorzek

Niedaleko od ogrodu, przy ulicy dzisiaj Franklina Roosevelta znajduje się kościół p. w. św. Józefa. Pod jego ścianą rosną krzewiaste cisy pospolite - Taxus baccata.

Zanim wejdziemy do wnętrza warto zerknąć od środka na arkady.

Wnętrze jest majestatyczne.

Rozświetlają go witraże.

Schodząc do dolnego kościoła zerkam w górę.

Na dole mamy akcent górniczy.

Tę część także rozświetlają witraże.

Jedna z bocznych kaplic jest poświęcona Maksymilianowi Kolbe.

Wychodzimy. Tutaj na zewnętrznej ścianie widać ślady po przejeździe przez Zabrze Armii Czerwonej.

W zaroślach za kościołem skrywa się figurka Matki Boskiej z dzieciątkiem. Wykonano ja z marmuru z Carrary.

Punkt drugi to plac, gdzie stoi posąg najsłynniejszego zabrzańskiego górnika. Z boku rosną okazałe żywotniki zachodnie - Thuja occidentalis.

Kim jest osoba, można przeczytać. W niedzielę 13 maja tego roku przeczytałem, że jest to anonimowy przedstawiciel Braci Górniczej.

Teraz ruszamy w stronę kościoła p. w. Anny.

Trwał remont.

Idziemy w stronę głównego ołtarza.

Zerkam na ambonę i do bocznej nawy.

Tutaj pod ołtarzem znajduje się lokalna wizja ostatniej wieczerzy.

Rozglądamy się po bokach.

W bocznej nawie znajdują się przedstawienie głów świętych.

Oto kapitel kolumny.

Zanim wsiedliśmy do pojazdu zerknąłem w kierunku szpitala.

Przy pobliskiej ulicy św. Floriana na ścianie budynku znajduje się ciekawa plakieta. Przestawia wędrowca u źródła rzeki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji