bio-forum.pl

2017-10-23 Chrzanów - dwa dni po pożegnaniu jesionu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-10-23 Chrzanów - dwa dni po pożegnaniu jesionu
24.kwi.18 11:51
Piotr Grzegorzek

Oto nasz ogród przy domu Urbańczyka. Żółta plama pośrodku to oczar chiński - Hamamelis mollis.

Teraz zerkam na miejsce po jesionie wyniosłym - Fraxinus excelsior. Krzew z pierwszego planu to parocja perska - Parrotia persica.

Mur naszej posesji ozdabia winobluszcz japoński - Parthenocissus tricuspidata.

Teraz przyglądam się pniakowi. Wygląda na to, że to drzewo było siewką około 1938 roku, przez pierwsze trzy lata słoje się nie odkładają, dlatego w chwili śmierci miało co najmniej 80 lat.

Na tym zakończyłem i udałem się do parku. Tutaj na wysokości skrzyżowania ulicy Słowackiego oraz Sokoła stoi jesion wyniosły - Fraxinus excelsior, którego stan także nie napawa optymizmem.

A teraz wnętrze parku i pierwszy opad liści.

Tak w tych warunkach wyglądała jodła koreańska - Abies koreana rosnąca w sąsiedztwie fontanny.

Oto kolejna część parku ze świeżo opadłymi liśćmi.

Zerkam teraz w koronę kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

A to już dość pokręcona czeremcha amerykańska - Padus serotina rosnąca w sąsiedztwie naszego muzeum.

Teraz zerkamy na buk zwyczajny w odmianie zwisającej - Fagus sylvatica "Pendula". Na prawo rośnie jodła pospolita - Abies alba.

Oto kolejna migawka z parku z ciem pospolitym - Taxus baccata w roli głównej.

Za zakończenie proponuję sesję zdjęciową z kupkówka pospolita - Dactylis glomerata w roli głównej. Jest blisko, coraz bliżej.

Drugim gatunkiem, któremu poświęciłem więcej czasu jest komosa biała - Chenopodium album w formie o całobrzegich blaszkach liściowych i czerwono żebrowanych łodygach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji