bio-forum.pl

Piękne czosnki , ale czemu mają żółte liście?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Piękne czosnki , ale czemu mają żółte liście?
9.cze.07 00:34
Pola

Lubię wysokie odmiany czosnków. Martwi mnie, że jeszcze zanim rozwiną się kwiaty, ich liście żółkną (załączam zdjęcie zrobione w maju - jak widać kwiaty dopiero w pąkach a liście już suche na końcu. Podobno to nie choroba, lecz cecha fizjologiczna wysokich gatunków "allium". Czy ktoś z Państwa zna odmianę która jest wysoka i okazała, ale nie żółkną jej liście? Może schnięciu można jakoś zapobiegać? Widziałam w pismach ogrodniczych rabaty z dziesiątkami wysokich czosnków typu "kula", wówczas żadnych żółtych liści nie było...

Pola

od sie.2006

2. Piękne czosnki , ale czemu mają żółte liście?

Tak, to prawda. U czosnków ozdobnych to normalna cecha, że liście żółkną z biegiem czasu... :)

od maj.2006

3. Piękne czosnki , ale czemu mają żółte liście?
9.cze.07 15:23
Pola
a jednak nie wsyztskie czosnki mają żółte liście!
Ale taki wygląd rabaty to tragedia!

No tak... Czy to znaczy że wszystkie czosnki ozdobne żółkną? Znalazłam w internecie zdjęcie czosnków Allium stipitatum regel - na zdjęciu liście są ładne i zielone. Czy ktoś zna tą odmianę? Chodzi mi o taki efekt jak na zdjęciu - świeża zieleń + kule. Dla kontrastu załączam również drugie internetowe zdjęcie allium giganteum z ohydnymi żółtymi badylami. To psuje cały efekt!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji