bio-forum.pl

2017-07-18 Chrzanów - tu i ówdzie po mieście

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-07-18 Chrzanów - tu i ówdzie po mieście
12.kwi.18 07:38
Piotr Grzegorzek

Na początku okolica mojego domu i skupisko świerząbka korzennego - Chaerophyllum aromaticum.

Po jego baldachach polatywała trzmielówka - Volucella inanis.

Była tam też połyskująca, zielonkawa mucha, ale tutaj nie podam gatunku, bo nie jestem pewien.

Teraz jestem przy ulicy jeszcze Władysława Broniewskiego, gdzie podziwiam niezwyczajną surmię zwyczajną - Catalpa bignonioides.

Nieco powyżej, tak gdzie zaczyna się ulica Andrzeja Struga z pniaka po ściętym klonie jaworze - Acer pseudoplatanus wybiły nowe pędy.

Generalnie udawałem się do biblioteki. Tutaj na kwietniku udokumentowałem rozchodnika kaukaskiego - Sedum spurium.

Odchodzę. Oto początek ulicy Bagnistej. Tutaj wciąż rosną jesion wyniosły - Fraxinus excelsior oraz grusza.

Następnie wyszedłem na ulicę Kusocińskiego i spojrzałem w kierunku kościoła p. w. Matki Boskiej Różańcowej.

Teraz wędruję pasażem pomiędzy ulicami Kusocińskiego a Krakowską. Na początku niezłe babki, bardzo wytrzymałe, znaczy się Plantago major.

W tutejszym ogródku ziołowym uchwyciłem kocimiętkę, jak mniemam Nepeta x faassenii "Alba".

Z wizytą do niej wpadł trzmiel.

Nieco dalej pod budynkiem domu kultury trafiła się cynia wytworna - Zinnia elegans.

A to już ulica Krakowska i typowy chwast jakim jest konyza kanadyjska - Conyza canadensis.

Na zakończenie ulica Piłsudskiego i interesujące zbiorowisko roślinne pomiędzy jezdnią a chodnikiem.

Najbardziej rzucał się w oczy pomidor - Solanum lycopersicum.

Wyglądał kwitnąco.

Nieco dalej rządzi babka zwyczajna - Plantago major porażona przez mączniaka - Erysiphe sordida. Towarzystwa dotrzymuje jej między innymi palusznik - Digitaria.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji