bio-forum.pl

biała podusia

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004
#0

1. biała podusia

Szkoda, że nie mam aparatu...

Toto rosło na pniaku, już mocno zmurszałym chyba wierzby, bo same wierzby tam rosną. Na brzegu jeziora. Biała, miękka poduszeczka wielkości 6 centymetrów na 4 centymetry, wysokości jakieś 3 cm w najwyższym punkcie. Na wierzchu cienka skórka, która bardzo łatwo pękła przy próbie ucisku. Pod skórką leciutko różowy miąższ o konsystencji gęstego budyniu. Przylegała ta poduszeczka płasko do podłoża. Po zerwaniu i całodziennym leżeniu zbrązowiała od środka. Po kolejnych paru godzinach leżenia na parapecie stwardniała i na skórce pojawiają się jasnopomarańczowe grudki. Smak nijaki, zapach nijaki. W moich żródłach nie mam nic, co mogłoby mnie naprowadzić na ślad.

od kwi.2004
#0

2. biała podusia
1pd

A nie jest to ten śłuzowiec?

Tylko ten faszerowany jest budyniem czekoladowym.

Poprzedni był waniliowy.

od kwi.2004
#0

3. biała podusia

Teraz na parapecie zrobił się czekoladowy, ale już nie budyń, tylko mokry proszek. Możliwe, że dlatego iż go zerwałam. To jest to samo na oko, co u Ciebie, Marek. Będę obserwować dalej. I tak pojedzie do Ani... :)

od wrz.2004
#0

4. biała podusia

To może być Lycogala flavofuscum (Rulik olbrzymi).

od kwi.2004
#0

5. biała podusia

Dziękuję, czyli śluzowiec. Przejrzałam wszystkie dostępne zdjęcia w internecie. Wygląda na to, że to jest właśnie ten rulik olbrzymi. :)

Suszę go sobie.

od kwi.2004
#0

6. biała podusia

W środku białej podusi, czyli przyjmuję, że rulika olbrzymiego, na miejscu różowawego budyniu pojawia się suchy ciemnobrązowy proszek. Skórka niewiele zmieniła kolor. Taka biaława z kilkoma pomarańczowymi grudkami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji