bio-forum.pl

2017-07-10 Jaworzno Siłownia - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-07-10 Jaworzno Siłownia - część 2
29.mar.18 07:32
Piotr Grzegorzek

W drugim odcinku poruszamy się po szczytowej partii wschodniego cypla byłego osadnika. Jest tam zielona gęstwina. W drzewostanie dominuje klon jesionolistny - Acer negundo. Duży pień na pierwszym planie to czeremcha amerykańska - Padus serotina.

Poza tym sporo tutaj karagany syberyjskiej - Caragana arborescens.

Z roślinności zielnej dominuje pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.

Oto kolejne skupisko roślinności zielnej z pokrzywą zwyczajną - Urtica dioica w roli głównej.

Poza tym była tutaj nawłoć późna Solidago gigantea.

Bliżej krawędzi, ku której zmierzam natrafiam na czeremchę amerykańską - Padus serotina.

Oto chaszcze na skraju osadnika. Musiałem przez nie przejść.

Widać już gigantyczną chłodnię kominową. Ma ona nieco ponad 180 metrów wysokości.

A teraz coś obcego naszej florze ale bardzo sympatycznego po prostu śnieguliczka biała - Symphoricarpos albus.

Przyszłość jaworznickiej energetyki widać znacznie lepiej.

A teraz będzie długa sesja zdjęciowa z rudbekią dwubarwną - Rudbeckia bicolor oraz elektrownią. Schodzę na parking przy ulicy na on czas Dąbrowszczaków.

Tu parkują budowniczowie tego giganta.

I jeszcze jeden kwiat.

A teraz parking i budowany blok w całej okazałości.

Oto ostatnia rudbekia dwubarwna - Rudbeckia bicolor. Roślina to zapewne pozostałość po ogródkach przydomowych z osiedla, które wyburzono pod tę budowę.

Jestem już na dole. Tutaj na przymiotnie białym - Erigeron annuus uchwyciłem muchówkę z rodzaju Cylindromya. To było moje drugie spotkanie z tym owadem.

A na zakończenie proponuję spojrzeć odgórnie na wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji