bio-forum.pl

2017-06-27 Chrzanów - spacerując po cmentarzu żydowskim - część 5

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-06-27 Chrzanów - spacerując po cmentarzu żydowskim - część 5
19.mar.18 14:04
Piotr Grzegorzek

Wędrując po cmentarzu zauważyłem ciekawą błonkówkę na świerzbnicy polnej - Knautia arvensis. Niestety w tym momencie nie była skłonna pozować.

Idąc dalej minąłem nostrzyk żółty - Melilotus officinalis.

Następna była życica trwała - Lolium perenne.

Teraz skupisko macew.

Teraz macewa już anonimowa.

Zieloną czapeczką pokrywa ją rokiet cyprysowaty - Hypnum cupressiforme.

Nader często spotyka się tutaj wierzbownicę wzgórzową - Epilobium collinum.

Tutaj mamy drzewo życia z ułamaną gałęzią. To oznacza nagle przerwane życie.

Tutaj spoczywa Lewita.

A tutaj rośnie sobie barszcz zwyczajny - Heracleum sphondylium.

Dalej idzie nader częsty na obszarze mojego działania dwubarwny fiołek trójbarwny - Viola tricolor.

Storczyki a właściwie kruszczyki - Epipactis na tym cmentarzu są coraz liczniejsze. Ten pojawił się przy głównym trakcie łączącym ohele.

Teraz będzie dłuższe polowanie na owady odwiedzające świerzbnicę polną - Knautia arvensis. Gatunków do tej pory nie oznaczyłem. Oto pierwszy z nich.

Oto drugi z nich.

Oto trzeci z nich. Widzieliśmy się na początku tego odcinka. Teraz zachowywał się spokojnie.

Trafił się jeszcze przestrojnik jurtina.

Oto kolejna macewa z piaskowca powoli tracąca swoją treść. Z piasku powstała w piasek się obraca.

Następnie zwróciłem uwagę na kuklika pospolitego - Geum urbanum. Odwiedzał go jakiś drobiazg.

Teraz będzie grzyb, czyli 'pyłkoświństwka" z gatunku Microbotryum dianthorum na goździku kartuzku - Dianthus carthusianorum.

I jeszcze dwie macewy. Na pierwszej mamy ptaki i kosz obfitości.

Na drugiej mamy ptaki i koronę dobrego imienia.

I to by było na tyle jeśli chodzi o ten serial. Dniówka się skończyła.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji