bio-forum.pl

2017-06-27 Chrzanów - spacerując po cmentarzu żydowskim - część 4

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-06-27 Chrzanów - spacerując po cmentarzu żydowskim - część 4
19.mar.18 10:08
Piotr Grzegorzek

Wędrujemy dalej. Teraz widzimy dwie macewy bogate i coś skromniejszego obok.

W tej okolicy natrafiłem na kruszczyka rdzawoczerwonego - Epipactis atrorubens.

Oto kolejne zgrupowanie pochówków.

Tutaj jako przypadkowa siewka trafiła się morwa biała - Morus alba.

Było też sporo kruszczyków - Epipactis.

Oto kolejna izolowana macewa.

A tutaj mamy jeden ze starszych pochówków na tym cmentarzu. O ile dobrze odczytałem dzieło kamieniarza kobieta zmarła w 5592 roku według starej rachuby co na nasze przekłada się na rok 1831. Inne kombinacje dają lata, które dopiero nadejdą.

Kolejna bardzo ładna macewa została wykonana z piaskowca.

A teraz dwa owady. Na początek bzyg - Syrphus ribesi na dziewannie firletkowej - Verbascum lychnitis.

Potem jakaś muchówka na pępawie dwuletniej - Crepis biennis.

Z roślin częstym gatunkiem jest tutaj krwawnik pospolity - Achillea millefolium.

Jest też typowy goździk kartuzek - Dianthus carthusianorum. Zdjęcie uwidoczniło owłosione płatki korony.

W południowej części cmentarza masowo rośnie poziomka pospolita - Fragaria vesca.

Tu i ówdzie łany tworzy bodziszek cuchnący - Geranium robertianum.

Oto kolejne zgrupowanie macew.

W tej okolicy zauważyłem czarną biedronkę. Oznaczyłem ją jako Adalia decempunctata.

Na tej samej łodydze pępawy dwuletniej - Crepis biennis była także ferma mszyc. Nadzorujących ją mrówek chwilowo nie było.

Teraz będzie przegląd macew. Na tej z lewej znajduje się samotny lew.

Tutaj symbolika jest bogatsza.

Dziwnym przypadkiem jest orzeł z sercem.

Tutaj motywem zwierzęcym jest mityczny lewiatan. Jego mięso będą spożywać pobożni w żydowskim raju.

A tutaj są tylko jelenie i korona dobrego imienia.

I w końcu samotny jeleń pomiędzy dwoma kolumnami.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji