bio-forum.pl

Widowiskowe Tremella versicolor

bez logowania - można przeglądać
GRej313973

od mar.2025

1. Widowiskowe Tremella versicolor

Tremella versicolor w mojej okolicy nie jest gatunkiem rzadko spotykanym. Jednak po raz pierwszy znalazłem je pasożytujące na pospolitej Peniophora incarnata. Substrat ten podawany jest z USA, w Polsce chyba jest to sytuacja dość nietuzinkowa?

Powłocznica zasiedlała martwą, nieopadłą gałąź "wierzby płaczącej".

Trzęsak oczywiście w "wersji" konidialnej.

od maj.2009

2. Widowiskowe Tremella versicolor

... a i Dacrymyces jakiś zaplątał się... sprawdzałeś go?

od mar.2025

3. Widowiskowe Tremella versicolor

A nie, nie - to też T. versicolor, tyle że po "libacji wodnej".:-) Często widuję owocniki tego gatunku także poza hymenium żywiciela. Sprawdzałem też powłocznicę, na pewno jest to P. incarnata.

Konidia Tremella versicolor:

I zapytam jeszcze (jeśli Ktoś wie?) - jak to jest z teleomorfą tego gatunku. Wiadomo, że ktoś ją opisał, więc trzeba założyć, że istnieje. Ile i skąd są notowania stadium doskonałego?

Pytam, bo na sąsiedniej wierzbie (tym razem krzewiastej), na innym gatunku Peniophora znalazłem bardziej rozwinięte Tremella versicolor. W jednym z preparatów, w gąszczu zarodników konidialnych były też inne zarodniki (większe od wymiarów podawanych w Małej Florze Grzybów, W. Wojewody) oraz pojedyncze twory przypominające podstawki.

od mar.2025

4. Widowiskowe Tremella versicolor

Wyczytałem, że tak naprawdę poza podstawkami, jednak dotychczas nie zaobserwowano zarodników tego gatunku. Opis Wojewody dotyczył prawdopodobnie Tremella subencephala. Muszę przyznać, że bardzo mnie to zaintrygowało.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji