bio-forum.pl

2017-09-12 Chrzanów - idąc ulicą Krakowską do Trzebińskiej i z powrotem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-09-12 Chrzanów - idąc ulicą Krakowską do Trzebińskiej i z powrotem
6.lut.18 08:56
Piotr Grzegorzek

Kontynuuję wędrówkę. Na początku pod jednym z domów mamy skupisko mniszka - Taraxacum, któremu między innymi towarzyszy żółtlica - Galinsoga.

Nieco dalej pojawiła się włośnica zielona - Setaria viridis.

Teraz się spieszyłem, dlatego za tym wielkopowierzchniowym sklepem sfotografowałem wierzbę białą - Salix alba. Pamiętam ją, kiedy patyczkiem była.

Osiągnąłem linię kolejową. Na nasypie wycięto sporo drzew, ale uzyskano coś, co ja nazywam efektem żywopłotu. To początek ulicy Trzebińskiej.

Idę dalej.

W płotku odcinającym linię kolejową od drogi posadzono berberys Thunberga - Berberis thunbergii. Tutaj też zaplątał się klon zwyczajny - Acer platanoides. Drzewo jest nieźle rżnięte.

Nieco dalej drzewostan tworzy morwa biała - Morus alba.

Idę w kierunku przejścia.

Zerkam na plac przed galerią.

Potem bardzo szybko pobiegłem do II LO, zaliczyć lekcję. Wracając zatrzymałem się przy nieużytku za Kauflandem. Teraz tutaj rządziło przymiotno białe - Erigeron annuus.

Ponownie jestem przy ulicy Krakowskiej. Oto zarośla pomiędzy linią kolejową a sklepem. Tutaj szumią wierzby biała oraz krucha - Salix alba i Salix fragilis. Są także inne gatunki drzew, ale nie ma to teraz większego znaczenia.

Liczy się między innymi to.

Jednakże zasadniczym celem tego wypadu było udokumentowanie najobfitszego póki co stanowiska wiesiołka czerwonodziałkowego - Oenothera glazowviana w Chrzanowie.

A na zakończenie spoglądamy na chrzanowski rynek, oczywiście od strony ulicy Krakowskiej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji