bio-forum.pl

Russula spod topoli (R. cf. cremeoavellanea)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od maj.2009

1. Russula spod topoli (R. cf. cremeoavellanea)

NAZWA: Russula

DATA ZBIORU: 2017, 07, 21

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL: GC-01

SIEDLISKO: zadrzewienie liściaste

SUBSTRAT: na ziemi w poblizu topoli, ale dalej grab, sosna.

LICZEBNOŚĆ: kilka sztuk

od lis.2008

2. Russula spod topoli (R. cf. cremeoavellanea)
20.maj.18 18:42
ala mikołaj "wink"

i brzoza?

od maj.2009

3. Russula spod topoli (R. cf. cremeoavellanea)

Brzozy to już nie brałem pod uwagę bo co najmniej z 10 m dalej, tak delikatnie licząc. Dziś dokładnie nie pamiętam ale raczej oceniłbym coś na 15-20 m dalej?

od lis.2008

4. Russula spod topoli (R. cf. cremeoavellanea)
28.maj.18 20:47
ala mikołaj "wink"

Tutaj jest pewien zgrzyt, ale obstawiam R. cremeoavellanea.

Problem polega na tym, że bardzo podobna makro i mikromorfologicznie jest R. laeta. Według opisów R. cremeoavellanea ma kapelusz w różnych barwach, od bardzo jasnego kremowego, przez orzechowy, ochrowy do wiśniowego i te ciemniejsze kolory wchodzące w tonację brązu/czerwieni pasują do R. laeta. No a w przypadku mikro skórki sprawa jest prosta, bo u tej drugiej pileocystydy są wyraźnie maczugowato rozszerzone na szczycie (tutaj brak), ale nie według wszystkich: D

Dyskutowałam z S. Adamcikiem na temat tych gołąbków i on sugerował drugą opcję, ale wróciliśmy do punktu wyjścia, ponieważ nie zaobserwowałam różowej inkrustacji w SV, a taka powinna być u R. laeta.

Ja sobie tutaj wpiszę cf, a Ciebie Mirku bardzo pięknie proszę o nowy materiał i dobrze byłoby gdyby owocniki były w różnych stadiach, te kolory bardzo mnie ciekawią.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji