bio-forum.pl

Russula biała (R. versatilis)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #11↓11
GRej315071

od maj.2009

1. Russula biała (R. versatilis)

NAZWA: Russula

DATA ZBIORU: 2017, 07, 28

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL: GC-02

SIEDLISKO: liściasty, zdecydowana przewaga grabu

SUBSTRAT: na ziemi

LICZEBNOŚĆ: jeden owocnik

od lis.2008

2. Russula biała (R. versatilis)
4.lut.18 18:30
ala mikołaj "wink"

To od razu dopytam, póki temat świeży. Ani jednej sosenki?

od maj.2009

3. Russula biała (R. versatilis)

tak na oko to w tym miejscu nie, o ile nie mylę się to jedna dość stara, 15-20m od miejsca wzrostu.

od lis.2008

4. Russula biała (R. versatilis)
28.maj.18 20:59
ala mikołaj "wink"

R. versatilis

i tutaj bez wątpienia (tak, wiem Romeczku, mam bazę do porównania z Twoimi)

od paź.2009

5. Russula biała (R. versatilis)

Świetnie.

Gratulacje, Brawo Ala, Brawo Mirek, a ja się też troszkę cieszę że było do czego porównać.

od lis.2008

6. Russula biała (R. versatilis)
28.maj.18 22:49
ala mikołaj "wink"

Będzie do czego porównać: D jeszcze tego nie zrobiłam, wolę na świeżo (czasem zdjęcia nie oddają tego o co cho), a wiesz jak jest z czasem. Tutaj faktycznie wszystko przypasowało.

od lis.2008

7. Russula biała (R. versatilis)
28.maj.18 23:22
ala mikołaj "wink"

A do Mirka jeszcze słówko, masz chłopie oko. Przejrzałam sobie Twoje znaleziska i wygląda na to, że ostatni sezon, to precyzyjnie wybrany materiał. Bardzo niski procent pospoliciaków. Jest dobrze :)

od maj.2009

8. Russula biała (R. versatilis)

Przecież już raz mówiłem: jestem leniwy, z czegoś trzeba zrezygnować żeby zbyt dużo nie nosić:-)

A serio! - to jeśli chodzi o gołąbki to zupełnie nie mam w nich rozeznania. Przykro tak mówić: ale mnie do tej pory nie interesowały więc tylko je podziwiałem w naturze i tam pozostawały.

W wyborze kieruje się dotychczasowymi obserwacjami: biorę te które rzadko spotykam ale to chyba zmieni się, widzę, że spoko się wyrabiasz :)

Przy okazji dziękuję za oznaczenia!

- i przyjąłem do wiadomości że mam rozejrzeć sie za R. cf. cremeoavellanea!!!!!!!

- a R. lundellii mam dozbierać priorytetowo czy niekoniecznie?

od lis.2008

9. Russula biała (R. versatilis)
30.maj.18 09:02
ala mikołaj "wink"

R. cremeoavellanea koniecznie szukaj! R. lundelli w zależności od tego, czy będziesz zgłaszał, jeśli tak, to przydałoby się parę sztuk.

p. s. jeszcze nie skończyłam i chyba zrobię całą Twoją kolekcję, bo zbyt dużo nie zostało, a potem może w końcu Entoloma :)

od maj.2009

10. Russula biała (R. versatilis)

W kwestii zgłaszania!

Wszystkie co do których nie wypowiesz się inaczej, zgłaszam do GREJ-a.

W razie czego jakbyś chciała wykorzystać któreś w inny sposób (lub miałabyś do nich w przyszłości jakieś plany) mogę nie zgłaszać. Daj tylko znać.

od lis.2008

11. Russula biała (R. versatilis)
31.maj.18 10:31
ala mikołaj "wink"

Ja chętnie się pozbędę wszystkich zgłaszalnych (oczywiście tych, co do których nie było wątpliwości), a sobie zostawię po plasterku.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji