NAZWA: Russula
DATA ZBIORU: 2017, 07, 28
WOJEWÓDZTWO: podlaskie
POWIAT: białostocki
GMINA: Supraśl
ATPOL: GC-02
SIEDLISKO: liściasty, zdecydowana przewaga grabu
SUBSTRAT: na ziemi
LICZEBNOŚĆ: jeden owocnik
To od razu dopytam, póki temat świeży. Ani jednej sosenki?
tak na oko to w tym miejscu nie, o ile nie mylę się to jedna dość stara, 15-20m od miejsca wzrostu.
R. versatilis
i tutaj bez wątpienia (tak, wiem Romeczku, mam bazę do porównania z Twoimi)
Świetnie.
Gratulacje, Brawo Ala, Brawo Mirek, a ja się też troszkę cieszę że było do czego porównać.
Będzie do czego porównać: D jeszcze tego nie zrobiłam, wolę na świeżo (czasem zdjęcia nie oddają tego o co cho), a wiesz jak jest z czasem. Tutaj faktycznie wszystko przypasowało.
A do Mirka jeszcze słówko, masz chłopie oko. Przejrzałam sobie Twoje znaleziska i wygląda na to, że ostatni sezon, to precyzyjnie wybrany materiał. Bardzo niski procent pospoliciaków. Jest dobrze :)
Przecież już raz mówiłem: jestem leniwy, z czegoś trzeba zrezygnować żeby zbyt dużo nie nosić:-)
A serio! - to jeśli chodzi o gołąbki to zupełnie nie mam w nich rozeznania. Przykro tak mówić: ale mnie do tej pory nie interesowały więc tylko je podziwiałem w naturze i tam pozostawały.
W wyborze kieruje się dotychczasowymi obserwacjami: biorę te które rzadko spotykam ale to chyba zmieni się, widzę, że spoko się wyrabiasz :)
Przy okazji dziękuję za oznaczenia!
- i przyjąłem do wiadomości że mam rozejrzeć sie za R. cf. cremeoavellanea!!!!!!!
- a R. lundellii mam dozbierać priorytetowo czy niekoniecznie?
R. cremeoavellanea koniecznie szukaj! R. lundelli w zależności od tego, czy będziesz zgłaszał, jeśli tak, to przydałoby się parę sztuk.
p. s. jeszcze nie skończyłam i chyba zrobię całą Twoją kolekcję, bo zbyt dużo nie zostało, a potem może w końcu Entoloma :)
W kwestii zgłaszania!
Wszystkie co do których nie wypowiesz się inaczej, zgłaszam do GREJ-a.
W razie czego jakbyś chciała wykorzystać któreś w inny sposób (lub miałabyś do nich w przyszłości jakieś plany) mogę nie zgłaszać. Daj tylko znać.
Ja chętnie się pozbędę wszystkich zgłaszalnych (oczywiście tych, co do których nie było wątpliwości), a sobie zostawię po plasterku.