bio-forum.pl

Grzyby w mieście...

bez logowania - można przeglądać

od maj.2007

1. Grzyby w mieście...

W zeszłym tygodniu zebrałem w parku we Wrocławiu borowiki ceglastopore, kruche i twardzioszka przydrożnego. Spotkałem też niezłe stadko ponurego...

Pozdrawiam sedecznie,

Jurek

od gru.2006

2. Grzyby w mieście...
4.cze.07 15:12
Adrian Szymkiewicz

Mimo powszechnej urbanizacji grzyby walczą jak tylko mogą z "zalewaniem betonem ich siedlisk". Ja znajduję na trawnikach pieczarki, czernidłaki kołpakowate i różne inne gatunki.

Pozdrawiam serdecznie!

od lis.2006

3. Grzyby w mieście...

Jurku, a który park? Ja ostatnio nie mam czasu zupełnie, ale na fotografowanie ceglastoporych trochę bym wygospodarował :)

od sie.2006

4. Grzyby w mieście...

No wiesz co? Tak tylko fotografować? :) Szamać, szaaamać!!!

od paź.2005

5. Grzyby w mieście...

Faktycznie z parku, to raczej nie szamać:- ( Tam jest wybieg dla piesków:-) Jednak fotki ceglaka są najładniejsze:-)

Dostałem też cynk od Jeziera, że również pod Wrocławiem, czy nawet we Wrocawiu, znalazł już w tym roku ceglaki:-)

Fotografujcie swoje grzybki. Z pewnością znowu zorganizujemy konkurs foto. Muszę tylko zebrać właściwą ilość nagród. Ostatnio nagrody czuć było malizną:-)

od sie.2006

6. Grzyby w mieście...

A tak się zastanawiam, pieczarki się choduje na łajnie, czym się różni to od psiej kupy, pytam całkiem serio i nieretorycznie, czy jest tak że pieski mają więcej robaków?

od cze.2007

7. Grzyby w mieście...

Jeśli chodzi o grzyby we Wrocławiu, to jest ich wszędzie pełno, najwięcej jednak jest ich w Parku Szczytnickim i na Stadionie Olimpjskim. Całe stadka ceglastoporych, kruchych, są też ponure i usiatkowane. Jest też mnóstwo podgrzybka zajączka i podgrzybka morelowego, który rośnie tylko w Parku Szczyt. jest tam wyjątkowa mikoryza. Mam dużo zdjęć ale musze nad nimi popracować (zresztą do końca nie wiem jak....) żeby je umieścić na forum, są bardzo ładne i napewno nacieszą oko forumowiczów.

pozdrawiam wszystkich grzybiarzy

od cze.2007

8. Grzyby w mieście...
to bardzo rzadki podgrzybek morelowy, podobno występuje w ameryce połnocnej
ceglastopory
a to borowiki kruche, jest ich bardzo dużo w parku szczytnickim

Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki z Parku Szczytnickiego, grzyby były zebrane na początku czerwca.

od paź.2005

9. Grzyby w mieście...

Piękne grzybki. Musisz jednak kliknąć na '' zmień/popraw '' w górnym prawym rogu. Potem zakodowane fotki daj w nowych liniach - nie wklejaj fotek jedna obok drugiej. Z napisami tak samo - napis osobno i fotka tez w osobnej linii. Forum się tak nie rozwali. Trudno czytać i szukać rozrzuconych fotek.

od paź.2005

10. Grzyby w mieście...

Borowik kruchy? Co to za borowik?

od cze.2007

11. Grzyby w mieście...

Borowik kruchy ( boletus suspectus) jest obok ceglastoporego najczęściej występującym borowikiem w Parku Szczytnickim we Wrocławiu. Podobno jest to gatunek wymierający. Cóż.... razem z kolegą - Jurkiem Szypułą przez cały czerwiec zebraliśmy go w ilościach, powiedzmy ponad 100 sztuk. Także w parku nie wymarł! Szkoda, że pan Snowarski nie zamieścił go w indeksie, chyba że jest w wersji profesjonalnej. Uważałem jednak za swój obowiązek wobec innych grzybiarzy umieścić zdjęcie tego pięknego grzyba:-) Jest jadalny i smaczny.

pozdrawiam

od lip.2007

12. Grzyby w mieście...

Bardzo mnie interesują grzyby w mieście. To, że pieczarki powszechnie rosna na miejskich trawnikach, a nawet potrafią wyrastać ze szpar w pozornie zabetonowanej powierzchni, to wiem doskonale.

Ponieważ urlopuję, a nigdzie nie wyjeżdżam, to intensywnie zwiedzam park Julianowski. Składa się on z dwu odrębnych części - leśnej (to podobno resztka Puszczy Łódzkiej) i starego parku w stylu angielskim. I w tej ostaniej części właśnie w ciągu ostatnich 10 dni ufociłam takie oto grzybki. Cóż tu rosnie pod dębem przy ulicy?

A tu w innym kącie inny muchomorek.

Rozmaite gołąbki.

Jakiś mleczaj.

A pod innymi dębami podgrzybek złotawy.

Dodam, że takich malutkich ślicznych prawdziwków znalazłam 10 dni temu około dziesięciu, potem była przerwa, przedwczoraj dwa, a dziś siedem.

od lip.2007

13. Grzyby w mieście...

A tak rosna pieczarki w mieście.

od paź.2005

14. Grzyby w mieście...

Maniek - na miłość Boską nie układaj fotki obok siebia a tylko jedna pod drugą!!!

Rozwaliłeś nam forum!! Musisz skorzystać z opcji " zmień " i poprawic to wszystko!!!

od cze.2007

15. Grzyby w mieście...

Nie moge juz zmienic bo upłynął jakiś tam czas ( tak podaje admin) ale wysle do niego maila może cos sie da jeszcze zrobic. A tak na marginesie to chyba jednak nie rozwaliłem forum bo działa:-) troszke w "szerszym" zakresie ale działa, nie mniej sorki za utrudnienia, choc zdjecia wklejałem wg info....

od lip.2007

16. Grzyby w mieście...

Trzeba zawsze po tekście kliknąć "enter" i po wklejeniu każdego zdjęcia, tak aby każde było w niejako nowym akapicie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji