W zeszłym tygodniu zebrałem w parku we Wrocławiu borowiki ceglastopore, kruche i twardzioszka przydrożnego. Spotkałem też niezłe stadko ponurego...
Pozdrawiam sedecznie,
Jurek
Mimo powszechnej urbanizacji grzyby walczą jak tylko mogą z "zalewaniem betonem ich siedlisk". Ja znajduję na trawnikach pieczarki, czernidłaki kołpakowate i różne inne gatunki.
Pozdrawiam serdecznie!
Jurku, a który park? Ja ostatnio nie mam czasu zupełnie, ale na fotografowanie ceglastoporych trochę bym wygospodarował :)
No wiesz co? Tak tylko fotografować? :) Szamać, szaaamać!!!
Faktycznie z parku, to raczej nie szamać:- ( Tam jest wybieg dla piesków:-) Jednak fotki ceglaka są najładniejsze:-)
Dostałem też cynk od Jeziera, że również pod Wrocławiem, czy nawet we Wrocawiu, znalazł już w tym roku ceglaki:-)
Fotografujcie swoje grzybki. Z pewnością znowu zorganizujemy konkurs foto. Muszę tylko zebrać właściwą ilość nagród. Ostatnio nagrody czuć było malizną:-)
A tak się zastanawiam, pieczarki się choduje na łajnie, czym się różni to od psiej kupy, pytam całkiem serio i nieretorycznie, czy jest tak że pieski mają więcej robaków?
Jeśli chodzi o grzyby we Wrocławiu, to jest ich wszędzie pełno, najwięcej jednak jest ich w Parku Szczytnickim i na Stadionie Olimpjskim. Całe stadka ceglastoporych, kruchych, są też ponure i usiatkowane. Jest też mnóstwo podgrzybka zajączka i podgrzybka morelowego, który rośnie tylko w Parku Szczyt. jest tam wyjątkowa mikoryza. Mam dużo zdjęć ale musze nad nimi popracować (zresztą do końca nie wiem jak....) żeby je umieścić na forum, są bardzo ładne i napewno nacieszą oko forumowiczów.
pozdrawiam wszystkich grzybiarzy
Piękne grzybki. Musisz jednak kliknąć na '' zmień/popraw '' w górnym prawym rogu. Potem zakodowane fotki daj w nowych liniach - nie wklejaj fotek jedna obok drugiej. Z napisami tak samo - napis osobno i fotka tez w osobnej linii. Forum się tak nie rozwali. Trudno czytać i szukać rozrzuconych fotek.
Borowik kruchy? Co to za borowik?
Borowik kruchy ( boletus suspectus) jest obok ceglastoporego najczęściej występującym borowikiem w Parku Szczytnickim we Wrocławiu. Podobno jest to gatunek wymierający. Cóż.... razem z kolegą - Jurkiem Szypułą przez cały czerwiec zebraliśmy go w ilościach, powiedzmy ponad 100 sztuk. Także w parku nie wymarł! Szkoda, że pan Snowarski nie zamieścił go w indeksie, chyba że jest w wersji profesjonalnej. Uważałem jednak za swój obowiązek wobec innych grzybiarzy umieścić zdjęcie tego pięknego grzyba:-) Jest jadalny i smaczny.
pozdrawiam
Bardzo mnie interesują grzyby w mieście. To, że pieczarki powszechnie rosna na miejskich trawnikach, a nawet potrafią wyrastać ze szpar w pozornie zabetonowanej powierzchni, to wiem doskonale.
Ponieważ urlopuję, a nigdzie nie wyjeżdżam, to intensywnie zwiedzam park Julianowski. Składa się on z dwu odrębnych części - leśnej (to podobno resztka Puszczy Łódzkiej) i starego parku w stylu angielskim. I w tej ostaniej części właśnie w ciągu ostatnich 10 dni ufociłam takie oto grzybki. Cóż tu rosnie pod dębem przy ulicy?
Jakiś mleczaj.
Dodam, że takich malutkich ślicznych prawdziwków znalazłam 10 dni temu około dziesięciu, potem była przerwa, przedwczoraj dwa, a dziś siedem.
A tak rosna pieczarki w mieście.
Maniek - na miłość Boską nie układaj fotki obok siebia a tylko jedna pod drugą!!!
Rozwaliłeś nam forum!! Musisz skorzystać z opcji " zmień " i poprawic to wszystko!!!
Nie moge juz zmienic bo upłynął jakiś tam czas ( tak podaje admin) ale wysle do niego maila może cos sie da jeszcze zrobic. A tak na marginesie to chyba jednak nie rozwaliłem forum bo działa:-) troszke w "szerszym" zakresie ale działa, nie mniej sorki za utrudnienia, choc zdjecia wklejałem wg info....
Trzeba zawsze po tekście kliknąć "enter" i po wklejeniu każdego zdjęcia, tak aby każde było w niejako nowym akapicie.