bio-forum.pl

Russula -amarantowe z boru (sp.)

bez logowania - można przeglądać
Russula

od paź.2007

1. Russula -amarantowe z boru (sp.)
1
2

15. 10. 2017 bór sosnowy, fragment z dodatkiem świerków; owocniki o kapeluszach do 10 cm średnicy, trzony watowate zwłaszcza u starszych. Zapach nijaki, smak po chwili lekko piekący.

od lis.2008

2. Russula -amarantowe z boru (sp.)
11.kwi.18 17:24
ala mikołaj "wink"

Ten gołąbek na razie pozostanie nierozpoznany, drugi dzień go wałkuję, suszek po suszku i nic. To dla porządku się upewnię, żadnych liściastych? Jakbyś miał dodatkowe zdjęcia, to ja chętnie.

od paź.2007

3. Russula -amarantowe z boru (sp.)

Zdjęć innych niestety niet: (

Co do siedliska, to chyba dałem plamę. Według BDL to jest tam jodła a nie świerk, hmm, muszę to sprawdzić. Obecnie są to fragmenty lasu pominięte przy wycince starego boru ( kilka lat do tyłu), może właśnie przez te jodły. Z tego co pamiętam to rosły tam również brzozy, dęby, możliwe że buki. Te pierwsze rosną nadal, w zasięgu, po drugiej stronie dróżki, kilkanaście-20 m od znaleziska. Może i jakiś dąb znalazł by się w zasięgu.

Według mapy BDL nie są wyszczególnione te pozostawione "wysepki", a teren objęty tamtą wycinką obecnie ma skład ( według BDL oczywiście): sosna ( udział 5) - 8 lat, dąb ( udział 2) i jodła ( udział 1) - 19 lat, modrzew i buk - udział 1 i wiek 8.

od lis.2008

4. Russula -amarantowe z boru (sp.)
11.kwi.18 22:04
ala mikołaj "wink"

No tak, z mapami BDL różnie bywa, co sama zaobserwowałam, chyba dużo zależy od nadleśnictwa, czy i jak uzupełniają dane, nieważne...

Na razie gołąbki poczekają, może w między czasie coś ustalę albo zaplanuję ich przyszłość, a jak nie, to poproszę o doglądanie, na tą chwilę jest bardzo ładna kolekcja, dzięki :) ale nie zaszkodzi więcej. Przydałyby się zdjęcia hymenoforu z dużym zbliżeniem na blaszki i reakcja świeżego okazu z guajakiem, ale pewnie nie masz i nie będziesz miał, więc darujmy sobie;)

od paź.2007

5. Russula -amarantowe z boru (sp.)

Na początku lipca odwiedziłem to stanowisko i rosną tam rzeczywiście jodły, a nie świerki, choć i tak różni się to trochę z BDL-owskim opisem.

1
2

Oto stanowisko z zewnątrz i wewnątrz

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji