bio-forum.pl

2017-06-18 Chrzanów - na pograniczu Kątów i Balina - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-06-18 Chrzanów - na pograniczu Kątów i Balina - część 3
14.sty.18 20:40
Piotr Grzegorzek

W dalszym ciągu podążam w kierunku szczytu Boroniowej Góry.

Po drodze mijam płat lnu przeczyszczającego - Linum catharticum.

Z luki w zadrzewieniu spoglądam na południe. Widać Żelatową oraz Zbójnika. Zabudowa tonie w zieleni.

Pod nogami mam rozchodnik ostry - Sedum acre.

Kwitnie już brodawnik zwyczajny - Leontodon hispidus. Przy okazji uchwyciłem w locie muchówkę z rodziny Syrphidae.

Zbliżam się do zarośli śliwy tarniny - Prunus spinosa. Tutaj także oglądamy skutki ataku namiotników.

Przy siatce ograniczającej autostradę kwitnie żmijowiec zwyczajny - Echium vulgare.

Do szczytu Boroniowej Góry jest jeszcze kilkadziesiąt metrów. Ponad zadrzewienia wystają maszty operatorów sieci komórkowych.

w przydrożnych zaroślach zauważyłem siewkę purpurowej odmiany śliwy wiśniowej - Prunus cerasifera "Atropurpurea". Poza tym wyróżnia się pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.

Oto kolejne widoki szczytu Boroniowej Góry.

W tej okolicy zwracam uwagę na goździka kartuzka - Dianthus carthusianorum.

W zaroślach tkwi orlica - Pteridium aquilinum agg.

Wszedłem na chwilę na drogę biegnącą na południe.

Tutaj na poboczu wyrasta fiołek polny - Viola arvensis.

Obecnie dla Chrzanowa najważniejsze są te zbiorniki na wodę.

W ich okolicy na świerzbnicy polnej - Knautia arvensis zauważyłem motyla z gatunku Adela cuprella.

Teraz zdecydowanie schodzę w dół. Tutaj stok wzniesienia jest zalesiony.

Ta okolica to ulubione wysypisko śmieci okolicznej ludności. Jak widać wciąż jest aktywne.

Generalnie jest to zielony tunel.

Oto omszały pień dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

I tak dotarłem do polnego przedłużenia ulicy Bracka. Wał przede mną to nasyp autostrady.

W tej okolicy występuje dość licznie bodziszek pirenejski - Geranium pyrenaicum.

A poza tym obficie kwitnie świerząbek korzenny - Chaerophyllum aromaticum.

Teraz nastał czas na przekroczenie przepustu pod autostradą.

Ściany tunelu ozdabiają swoiście pojmowane malowidła.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 15. stycznia. 2018)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji