bio-forum.pl

Drobny mech na starym granicie

bez logowania - można przeglądać

od sie.2015

1. Drobny mech na starym granicie

Dzisiaj, przy okazji krótkich poszukiwań grzybów - na starych płytach granitowych. Czy da się z tych zdjęć zidentyfikować mech? czy to np. Orthotrichum diaphanum? Zdjęcia robione w domu - wcześniej nie miałem ze sobą aparatu.

Dla porównania, grzyb ma 1mm średnicy.

(wypowiedź edytowana przez jimmy6 07. stycznia. 2018)

od gru.2006

2. Drobny mech na starym granicie

Ponieważ podwinięte listki mchu są zakończone hyalinowym kończykiem, który zapewne ma więcej niż 2 komórki, czepek jest słabo owłosiony lub nieowłosiony, a puszka jest zatopiona w listkach, to można dość pewnie go tak nazwać. Gdyby był dojrzalszy i z puszki wystawało 16 pojed. wąskich jasnych ząbków zewn. i wewnętrznych, to w terenie jest łatwy do rozpoznania.

od sie.2015

3. Drobny mech na starym granicie

Dzięki za pomoc :)

od maj.2007

4. Drobny mech na starym granicie

Tak to jest O. diaphanum na pewno, a grzyb to Octospora orthotricha. Też znalazłem tego grzybka w zeszłym roku na tym samym hoście.

od sie.2015

5. Drobny mech na starym granicie

Sprawdzałem cechy mikro i na to wychodzi.

Dzięki za potwierdzenie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji