bio-forum.pl

Ziemia z pieczarkarni

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Ziemia z pieczarkarni

Do czego można wykorzystać ziemię spod uprawy pieczarek?

od lis.2006

2. Ziemia z pieczarkarni

Taka ziemia w zasadzie nadaje się do wszystkiego. Ja sadziłem w niej pomidory. Jeżeli chcemy wykorzystać ją do kwiatków doniczkowych, to trzeba ziemię przeparować aby zniszczyć pozostałości po grzybni.

od sie.2006

3. Ziemia z pieczarkarni

Absolutnie nie poleca się sadzenia jakichkolwiek warzyw (pomidorów szczególnie) na ziemi po pieczarkach. To bardzo duży błąd, czego efektem często są niskie plony!

Także do roślin ozdobnych, o wymaganym pH obojętnym się nie nadaje, nawet po przeparowaniu. Ziemia po pieczarkach to ziemia kwaśna, nadaje się więc jedynie pod iglaki (jeśli ziemia jest średnio kwaśna (4-5 pH)), azalie, rododendrony i inne rośliny wymagające kwaśnego podłoża, również po przeparowaniu.

od mar.2007

4. Ziemia z pieczarkarni

Dziękuję za informację. A powiedzcie mi, co sądzicie o ziemi przywiezionej z oczyszczalni ścieków. Znajomy taką przywiózł do swojego ogrodu. To jest chyba ziemia, która powstała z osadów. Czy taka ziemia nadaje się np. pod trawnik albo do sadzenia drzew i krzewów ozdobnych, w tym iglaków. No bo o warzywach rozumiem nie ma mowy.

od lis.2006

5. Ziemia z pieczarkarni

Nie bardzo rozumiem Albercie dlaczego pomidory nie mogą rosnąć w ziemi po pieczarkach, przecież one są bardzo mało wymagające co do gleby. Nie wykazują wrażliwości co do kwasowości ziemi, dobrze rosną na glebach lekko kwaśnych więc w czym problem? Zasilam kiszonym krowieńcem i nie narzekam na zbiory, oczywiście nie prowadzę produkcji przemysłowej. A i kwiatów doniczkowych jest więcej kwasolubnych w naszych domach.

od mar.2007

6. Ziemia z pieczarkarni

A czy ktoś może wie coś na temat tej ziemi z oczyszczalni ścieków o którą pytałam powyżej.?

od sie.2006

7. Ziemia z pieczarkarni

Janku - ziemia po pieczarkach to ziemia wręcz przerośnięta grzybnią, w kolejnych latach ziemia ta wydziela ogromną ilość toksyn, powodując słaby wzrost i w efekcie niskie plony. Prawdą także nie jest to, że pomidory nie są wymagające co do gleby - wymagają podłoża o odczynie lekko kwaśnym. Ziemia po pieczarkach nie nadaje sie nawet do wywiezienia na pole, tak bardzo może powodować straty w uprawach, że producenci pieczarek cieszą się, jeśli mogą z tym cokolwiek zrobić. Ziemia ta nie nadaje się do użytku nawet po parowaniu - dopiero po długoletnim kompostowaniu. Do roślin ozdobnych tym bardziej szczerze odradzam. Może dobry nawóz zneutralizował wyjątkowo złą jakość podłoża.

Alicjo - nie wiem jak rośliny reagują na ziemię pochodzenia organicznego, ludzkiego. Od tego wszystko zależy...

od cze.2007

8. Ziemia z pieczarkarni
5.cze.07 13:18
tomek "tekaem"

ziemia z oczyszczalni-to odwodniony osad. Stanowi bardzo dobry nawóz, ale może być niebezpieczny, głównie ze względu na zawartość metali ciężkich, a zwłaszcza

czynników biologicznych-np. larw i jaj pasożytów. Wszystko zależy rodzaju ścieków, technologii fermentacji osadu, metod odwadniania, składowania oraz tego czy zastosowano tzw. higienizację osadu-czyli zniszczenie groźnych czynników biologicznych.

zwikprudnik.opalnet.pl

greenworld.serwus.pl

od mar.2007

9. Ziemia z pieczarkarni

dziękuję Tomek.

od maj.2006

10. Ziemia z pieczarkarni
18.cze.07 14:53
Pola

Nie zgadzam się z Albertem Janotą, mój tata chodował pomidory na nawozie popieczarkowym. Wyrosły piękne i dorodne. Jedyny problem, to że ziemia była bardzo zachwaszczona. Ale jeśli stosować ją jako "użyźniacz" - jest super!

od sie.2006

11. Ziemia z pieczarkarni

A ja nie zgodzę się z Tobą Polu...

W zasadzie każdy robi jak chce, ja z doświadczenia nie polecam Hodować pomidorów na ziemi po pieczarkach :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

12. Ziemia z pieczarkarni
13.sie.07 16:17
Adam Skiba ("adam_skiba")

nie wiem dlaczego jestes tak uprzedzony do tego nawozu, ale co do jedngo zgodze z tobą, najlepszy jest po rocznym kompostowaniu (czyli spędzi sobie rok pod chmurka wtedy jest super) a co do tej ogromnej ilości toksyn to nie mam pojęcia o czym mowisz, skad one się biorą? bo uprawiam pieczaki od 20 lat i nie słyszalem o tym nic. A tak w ogole to rolnicy sami zadaja sobie trud usunięcia mi tego podłorza z hali zeby sobie tylko mogli go zabrac na swoje pole.

od gru.2006

13. Ziemia z pieczarkarni
lilia wodna

Witam. Ziemia po pieczarkach jest dobra pod wymagajace rośliny wodne. Sadzę w niej grzybienie (lilie wodne), sprawdza się doskonale. Oczywiście po rocznym kompostowaniu.

Pozdrawiam

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

14. Ziemia z pieczarkarni
24.paź.14 10:47
Przemysław Limanko ("lolek112")

jak szukcie różnych takich informacji to możecie odwiedzić strone: e-warzywnictwo.pl mają sporo informacji przydatnych;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji