bio-forum.pl

Brązowy muchomor w ciapki

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od mar.2007

1. Brązowy muchomor w ciapki

Jak nazywa się ten muchomor?

od cze.2007

2. Brązowy muchomor w ciapki

Muchomor Twardawy. Ja go zjadam, ale wiele brakuje mu do Czerwonawego.

od mar.2007

3. Brązowy muchomor w ciapki

Zjadasz??? a jak go odróżniasz od plamistego?

(wypowiedź edytowana przez biedronka 02. czerwca. 2007)

od cze.2007

4. Brązowy muchomor w ciapki

Po tzw. skarpecie taternickiej, na Twoich zdjęciach jej nie widzę.

od mar.2007

5. Brązowy muchomor w ciapki

A jak wyglada ów "skarpeta taternicka" :)? Z tego co przeczytałam na necie, twardawy nie ma pochwy, a plamisty tak. Czy o to Ci chodziło?

od cze.2007

6. Brązowy muchomor w ciapki

Podaję za Leksykonem Przyrodniczym: " na bulwie znajduje się zgrubienie zagięte na

zewnątrz, tzw. skarpeta taternicka ". Poza tym jest jeszcze coś czego nie posiada Twardawy a posiada Plamisty: to bruzdkowanie na kapeluszu jak u Mgejarki, którą też zresztą jem.

od mar.2007

7. Brązowy muchomor w ciapki

Wiesz co Piotrek, musisz się naprawdę znać na tych muchomorach skoro tak ryzykujesz: D Ja bym się w życiu nie odważyła spróbować ani jednego z nich, hihihi

od sie.2005

8. Brązowy muchomor w ciapki
3.cze.07 15:55
Anamorf

karbowanie pierścienia lub jego brak, jest łatwo rozpoznawalną cechą różniącą obydwa gatunki

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

9. Brązowy muchomor w ciapki
21.wrz.07 17:58
Jędrzej Sowa ("00awos")

To chyba trzeci stopień wtajemniczenia.

Ja mógłbym tego nie przeżyć

od sty.2007

10. Brązowy muchomor w ciapki

Czy sam fakt, że zwierzęta np. bezkregowce ( ślimaki, owady) jedzą grzyba nie świadczy o tym, że nim nie zatruje się śmiertelnie człowiek?

Ja równiez widziałem takie brązowe grzyby z rodzaju muchomor rosnące w borze sosnowym, których to grzybów zdjęcia zamieszczam niżej. Czy na podstawie tych zdjęć da się rozpoznać tego grzyba?

Dwa ostatnie zdjęcia wykonałem też w borze sosnowym ale w innym miejscu i być może jest to grzyb tego samego gatunku.

od maj.2006

11. Brązowy muchomor w ciapki

Krzysztof, gdzieś to czytałem, ale już nie wiem gdzie, że jakieś owady, ślimaki i takie tam mogą mieć substancje którymi neutralizują toksyny. Człowiek ich niema!

od sty.2007

12. Brązowy muchomor w ciapki

Może ten ostatni mój grzyb to nie muchomor twardawy, lecz muchomor plamisty, bo ma bruzdkowanie na kapeluszu?

od sty.2007

13. Brązowy muchomor w ciapki

Zajrzałem do atlasu grzybów Marka Snowarskiego i tam znalazłem zdjęcia muchomora twardawego i plamistego. Z nich wynika, że te muchomory nie można z soba pomylić, bo są w ogóle niepodobne do siebie i te zamieszczone wyżej to są tylko muchomory plamiste.

od sie.2007

14. Brązowy muchomor w ciapki

Krzysztof Pawłowski napisał:

--------------------------------------------------------------------------------

Czy sam fakt, że zwierzęta np. bezkregowce ( ślimaki, owady) jedzą grzyba nie świadczy o tym, że nim nie zatruje się śmiertelnie człowiek?

--------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem jakie mechanizmy zachodzą w organizmach zwierząt, ale widziałem ślady żerowania na m. in. podgrzybku brunatnym (na surowo dla człowieka trującym), muchomorach czerwonym i plamistym, borowiku szatańskim (ew. jakimś gatunku pokrewnym). Z tego wnioskuję, że sugerowanie się tym faktem przy określaniu toksyczności lub jej braku jest poważnym błędem.

P. S.

Twoje muchomory powyżej to na 100% Amanita pantherina, zwracaj przede wszystkim uwagę na kształt i fakturę pierścienia oraz pochwy (u A. spissa tej ostatniej brak).

od sty.2007

15. Brązowy muchomor w ciapki

Dziękuję za rozpoznanie i cenne uwagi.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji