bio-forum.pl

2017-06-02 Oświęcim - Tomasz i przyjaciele

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-06-02 Oświęcim - Tomasz i przyjaciele
30.gru.17 18:52
Piotr Grzegorzek

Po wizycie w Plantpolu zostałem odwieziony na dworzec kolejowy. Teraz stojąc na trawniku w przy ulicy Powstańców Śląskich zerkam na klomb zasłaniający ulicę Wyzwolenia. Na lewo skrywa się wylot ulicy Dworcowej.

A na trawniku dominowała koniczyna biała - Trifolium repens.

Zanim przeszedłem na drugą stronę ulicy spojrzałem jeszcze na młody klon zwyczajny - Acer platanoides.

Po przejściu na drugą stronę ulicy ponownie zerkam na klomb oraz budynek dworca kolejowego.

Oto kolejny trawnik i występujący na nim jastrzębiec łąkowy - Hieracium caespitosum.

Zmierzam teraz w kierunku przystanku autobusowego. Korzystanie z kolei w Oświęcimiu jest wielce ryzykowne. Okazałe drzewo to robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Przystanek autobusowy ocieniają okazałe drzewa. Na wstępie mamy głóg pośredni - Crataegus x media.

Potem moją uwagę przyciągnął rozłożysty platan klonolistny - Platanus x acerifolia.

Jest tutaj ciekawy ceglany budynek. Z tego co mi wiadomo ma zostać

"zniknięty". Ten sam los od kilku lat czeka dworzec kolejowy.

Ten budynek kolejowy ma zostać.

Jest tutaj także bardzo wyniosły jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

A pod nogami była trybula leśna - Anthriscus sylvestris.

Ponownie zerkam na budynek dworca kolejowego.

Teraz dowiedziałem się, że rozłożysty platan klonolistny - Platanus x acerifolia jest pomnikiem przyrody, a imię jego Tomasz.

I jeszcze jeden budynek, także mający zniknąć.

I ostatnie dwa zdjęcia konarów Tomasza.

Do przyjazdu autobusu zostało parę minut, ale jeszcze coś pstryknąłem. To mniszek - Taraxacum sp. sp.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji