bio-forum.pl

dzwonkówka ochrowa

bez logowania - można przeglądać
GRej310040

od mar.2010

1. dzwonkówka ochrowa
ec
ec1
ec2
ec3
ec4
ec5
ec6
ec7
ec8
ec9

Cześć:-)

Oglądałam wczoraj grzybki, które znalazłam 17. 11. 17 w Hermanowie, pow. pabianicki, woj. łódzkie, DD-85. Rosły w luźnej grupie w szerokim i płytkim rowie przy lesie sosnowym z domieszkami (brz, tp, bk) w otulinie bagna Duża Woda, we mchu (rokietnik pospolity). Powiem szczerze, że kiedy je zbierałam i do wczoraj, kiedy do nich usiadłam, myślałam, że to Galerina:- ( Nie bardzo im się przyjrzałam.

W każdym razie, grzybek ma skórkę kapelusza typu cutis i moja jedyna wątpliwość w kwestii oznaczenia to inkrustacja komórek skórki. Ja jej po prostu nie widzę. Co prawda w kluczu FN piszą, że jest bardzo blada, ale żeby całkiem nie było widać?

Poza tym oznaczało się jak po sznurku, bo to Entoloma bez cystyd z dwusterygmowymi podstawkami. Trzon srebrzyście włókienkowaty, czego pewnie nie widać na moich kiepskich fotach. Zarodniki (zmierzone 12)- (8, 8) 9, 5-11, 2 (12, 8) x (6, 4) 7, 2-8 (8, 8). Reszta na zdjęciach.

Poproszę tych, którzy widzieli, żeby powiedzieli, czy mieści się w waszym "wzorcu" Entoloma cetratum, a Błażeja spytam, czy mogę zgłaszać, czy woli najpierw obejrzeć.:-D

od lis.2008

2. dzwonkówka ochrowa
20.gru.17 00:58
ala mikołaj "wink"

Ale w kluczu FN nie piszą o pigmencie inkrustowanym tylko wewnątrzkomórkowym, to może dobrze Ci wyszło, albo gdzie indziej czytałaś?;)

od maj.2009

3. dzwonkówka ochrowa

Z góry uprzedzam, że nie przeglądałem o niej jakichkolwiek materiałów ani opisu makro, ani cech mikro. Zastanawiają mnie blaszki? W Twoim przypadku nadzwyczaj gładka krawędź? Miałem znalezisko potwierdzone przez Błażeja i krawędź blaszki u moich zdecydowanie nieregularnie karbowana. Nie wiem czy to może być przydatna cecha i czy literatura o niej wspomina?

od wrz.2005

4. dzwonkówka ochrowa

zgłaszaj

od mar.2010

5. dzwonkówka ochrowa

Dziękuję Wszystkim:-)

Aluchna, mam pytanie. To znaczy, że co? Że jak pigment wewnątrzkomórkowy, to go nie zobaczę?

Mirku, nic nie piszą o karbowanej krawędzi blaszki. Może to cecha zmienna?

od mar.2010

6. dzwonkówka ochrowa

Źle podałam ATPOL, powinno być DD-95.

od maj.2009

7. dzwonkówka ochrowa

Skoro Błażej każe zgłaszać to coś w tym jest:-)

Brawo TY:-))

od lis.2008

8. dzwonkówka ochrowa
20.gru.17 20:26
ala mikołaj "wink"

Beatka, zobaczysz pigment wewnątrzkomórkowy, u Entoloma ładnie go widać, zazwyczaj jako kolor wypełniający strzępkę, rzadziej coś jak skrzepy, no chyba, że jest mało obfity. A blaszka, moim zdaniem, u każdej sztuki może wyglądać inaczej i to jest straszne: d

od mar.2010

9. dzwonkówka ochrowa

Ło matko, wreszcie przeczytałam ze zrozumieniem swój własny post i zauważyłam, że zamiast "pigmentacja" napisałam "inkrustacja":- ( Stąd Twoja, Alu, uwaga i stąd moje pytanie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji