bio-forum.pl

Russula GD - 33/2017 (R. viscida)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #3↓3
GRej312254

od lip.2005

1. Russula GD - 33/2017 (R. viscida)
2.gru.17 21:56
Grażyna Domian
Russula 33-1
Russula 33-2
Russula 33-3
Russula 33-4

09. 10. 2017 r. - Puszcza Bukowa (Dolina Ponikwy). W żyznej buczynie pod bukami. Średnica kapeluszy 8-9 cm, skórka daje się ściągnąć do ok. 1/3 promienia kapelusza. Miąższ pod skórką lekko fioletowy. Zapach słaby, grzybowy. Smak lekko piekący. I jeszcze w notesie mam zapisane, że uszkodzone blaszki przebarwiają się na pomarańczowo

od lis.2008

2. Russula GD - 33/2017 (R. viscida)
1.mar.18 17:34
ala mikołaj "wink"

R. viscida

Na drugim zdjęciu widać brązowawą 'skorupkę' u podstawy trzonu.

Zawsze przy tym gatunku mam problem z pobraniem zarodników z blaszki, jest ich bardzo mało, niezależnie od stopnia dojrzałości, przez co nie doświadczyłam przyjemności aby sobie na nie popatrzeć w nienaruszonym stanie, zawsze część jest pokiereszowana. Dlatego prośba do Ciebie Grażynko o wysyp, jakby Ci się udało znowu na nie trafić (nawet jak nie będzie go widać na kartce), no chyba, że mi się uda;)

od lip.2005

3. Russula GD - 33/2017 (R. viscida)
1.mar.18 19:36
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Aluniu za ten kolejny nowy gatunek dla Puszczy:-) Za atropurpurea i cyanoxantha równiez dziekuję:-)

Będę szukać kolejnych owocników, a jak znajdę - będę walczyć o wysyp:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji