bio-forum.pl

Mycena pelianthina?

bez logowania - można przeglądać
GRej309298

od lip.2005

1. Mycena pelianthina?
28.lis.17 19:04
Grażyna Domian
Mycena
Mycena2
Mycena3
Mycena4
Mycena5

19. 09. 2017 r. - Puszcza Bukowa (Dolina Ponikwy). W żyznej buczynie, na ściółce liściastej. Średnica kapeluszy do 5 cm, trzon pusty w środku, wysyp kremowy:

Czy ten gatunek (M. pelianthina) ma jakiegoś sobowtóra, z którym można by było go pomylić?

od mar.2010

2. Mycena pelianthina?

Grażynko, poczytałam w The Mycenas of Northern Europe, że istnieje podobny gatunek, M. lammiensis podawany z 4 stanowisk w Finlandii. Nie chce mi się teraz szukać, czy od nas podawany. Piszą tam, że bardzo podobny do M. pelianthina. Z resztą sama poczytaj.

mycena.no

Ale myślę, że jest mało prawdopodobne, że Twój grzybek to co innego niż grzybówka gołębia, a nawet jeżeli, to kustosze kiedyś zweryfikują:-D.

Mirek Gryc znalazł ze 4 kolekcje, to może coś napisze:-)

od wrz.2005

3. Mycena pelianthina?

mycena.no ale ma inne wymagania ekologiczne

od lip.2005

4. Mycena pelianthina?
28.lis.17 22:24
Grażyna Domian

Bardzo Wam dziękuję za pouczającą dyskusję:-)

Jak dobrze zrozumiałam - ostatecznie pozostajemy przy Mycena pelianthina, co oznacza, że ją zgłaszam pozostawiając resztę naszym Kustoszom: D

od maj.2009

5. Mycena pelianthina?

Skoro zostałem wywołany do tablicy to jak najbardziej udzielam odpowiedzi:

jak dla mnie to też ona.

I małe sprostowanie: zgłosiłem pięć kolekcje bo dalej juz mi nie chciało się:- (

W sumie każdego roku spotykam po kilka stanowisk.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji