bio-forum.pl

Scutellinia torrentis?

bez logowania - można przeglądać
GRej308922

od paź.2009

1. Scutellinia torrentis?
1
2
3
1
2
3
4
5
6

Dziś, dawne składowisko czegoś co można nazwać resztkami roślinnymi, może zepsuta kiszonka, nie wiem po co to leżało w lesie z pięć lat, zostało zniknięte.

W pozostałościach (cuchnące błoto) znalazłem setki jeśli nie tysiące owocników tej Scutellinia (nie tylko, ale o tym w innym wątku)

Owocniki małe 2-3mm, włoski krótkie poniżej 400, bardzo mało tych włosków, podstawa włosków w zasadzie bez korzeni, sporadycznie z jednym.

Zarodniki elipsoidalne 17, 7-18, 4x10, 2-10, 95, ornamentacja BARDZO słabo widoczna (po podgrzaniu do pierwszej pary) na zimno nie widziałem

od paź.2009

2. Scutellinia torrentis?

Cały czas się zastanawiam czy to jest Scutellinia, myślę że jednak nie, to co wziąłem za ornamentację, ornamentacją nie jest.

Jeśli grzybek z [bf#961613] to jest Cheilymenia theleboloides, to grzybek z tego wątku może być Ch. rubra-lubią rosnąć razem.

(wypowiedź edytowana przez roto 20. listopada. 2017)

(wypowiedź edytowana przez roto 20. listopada. 2017)

od mar.2010

3. Scutellinia torrentis?

Znalazłeś coś o nich w sieci? Ja, szczerze powiedziawszy, przestałam szukać, bo mam tysiąc innych grzybów do ogarnięcia:- ( Popatrzę jutro co tam o nich jeszcze mam, to Ci przyślę, ewentualnie, OK?

od paź.2009

4. Scutellinia torrentis?

Zgadzam się :)

Niewiele znalazłem.

od maj.2009

5. Scutellinia torrentis?

Trzeba tylko poszperać:

wpisz do przeglądarki:

uobj_paper_2014_5539722

a zobaczysz pozycję:

Histological Study of the Discomycetes Fungus Cheilymina... PDF

bierz i czytaj-)

A zapomniałem dodać... jakby było mało to przejrzyj Czech Mykol.

Moravec kilka tomów napisał o nich:-)

Żeby nie błądzić to pobierz od razu najlepiej index.

(wypowiedź edytowana przez mirek63 20. listopada. 2017)

od paź.2009

6. Scutellinia torrentis?

Dzięki, Mirku popatrzę, ale trochę później, teraz mam niestety coś innego do zrobienia.

od paź.2009

7. Scutellinia torrentis?
post\-2286\-0\-21725200\-1360097481
1
2

Chyba w końcu doszedłem.

Znalazłem w necie

A teraz moje

od maj.2009

8. Scutellinia torrentis?

To link trochę poprawie bo ten Twój to tylko pokazuje obrazek bez podpisu do czego się odnosi:

funghiitaliani.it

od paź.2009

9. Scutellinia torrentis?

Dzięki za poprawkę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji