bio-forum.pl

Rulik nadrzewny

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Rulik nadrzewny
29.maj.07 09:15
Adrian Szymkiewicz
kj

Tego gościa znalazłem wczoraj na kawałku brzozy. Czy to jest rulik nadrzewny?

od lis.2005

2. Rulik nadrzewny
29.maj.07 12:05
Marek Ciszewski "grant"

Strzał w 10-tkę... Tak, to rulik nadrzewny (Lycogala epidendrum)

od gru.2006

3. Rulik nadrzewny
29.maj.07 12:11
Adrian Szymkiewicz

Ha, super. Pierwszy raz znalazłem tego śluzowca i zarazem rozpoznałem! Marku mam pytanie; czy jest jakiś atlas opracowany pod kątem śluzowców? Bo o grzybach jest tego wszystkiego sporo, a o śluzowcach czy porostach nic nie znalazłem.

od wrz.2005

4. Rulik nadrzewny

Proponuje np. strone:

slimemold.uark.edu

od gru.2006

5. Rulik nadrzewny
29.maj.07 12:28
Adrian Szymkiewicz

Dzięki!

od lis.2005

6. Rulik nadrzewny
29.maj.07 12:38
Marek Ciszewski "grant"

Masz rację, że na temat śluzowców, porostów, a także ASCO jest niewiele literatury posiadającej atlasy.

Aktualnie korzystam z fantastycznej książki "Śluzowce Polski na tle flory śluzowców europejskich" z 1960r opracowana przez Helenę Krzemieniewską. Ponad 300 stron formatu A4 wspaniałej literatury, niestety bez atlasu. Radzę sobie jednak w ten sposób, że poszczególnych opisanych gatunków poszukuję w Google. Na początek kilka namiarów:

hiddenforest.co.nz

Życzę ci, aby ci się udało znaleźć wszystkie prezentowane w galeriach.

od lis.2005

7. Rulik nadrzewny
29.maj.07 12:45
Marek Ciszewski "grant"

Ja również dziękuję Aniu za nową, nieznaną mi dotąd stronkę, którą niezwłocznie włączam do ulubionych...

od gru.2006

8. Rulik nadrzewny
29.maj.07 13:03
Adrian Szymkiewicz

Wielkie dzięki, na pewno bardzo mi się to wszystko przyda!

od wrz.2005

9. Rulik nadrzewny

Ja tez ja niedawno znalazlam:-). Jest o tyle cenna, ze to sa kopie rysunkow z jednej z najwazniejszych monografii sluzowcow.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji