bio-forum.pl

2016-11-14 Jaworzno - kilka chwil w Śródmieściu - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-14 Jaworzno - kilka chwil w Śródmieściu - część 1
19.paź.17 21:52
Piotr Grzegorzek

To był ówczesny początek zimy. Wypad do miasta był oczywiście związany z krótką wizytą w redakcji tygodnika Co Tydzień. Zacząłem od przystanku przy ulicy Grunwaldzkiej tuż przed skrzyżowaniem z ulicą Pocztowa. Było tak ponuro, jak to widać a tym zdjęciu

Przy drodze znajduje się urządzony kawałek zieleni. Ozdabia go między innymi dereń biały - Cornus alba "Elegantissima".

Na krzewie ognika szkarłatnego - Pyracantha coccinea leżał topniejący śnieg.

Wciąż kwitły astry - Aster. Oczywiście w przypadku tak ogrodowych roślin trudno silić się o ustalenie gatunku.

Oto kilka wybranych koszyczków.

Idę dalej wzdłuż ulicy Pocztowa. Oto topniejący śnieg w krzewie jałowca wirginijskiego - Juniperus Wirginiana.

Spotkałem jeszcze koniczynę łąkową - Trifolium pratense.

Kwitła jeszcze kocimiętka Faassena - Nepeta x faassenii.

Jestem już blisko Muzeum Miasta Jaworzna. Oto bardzo zaskoczony platan klonolistny - Platanus x acerifolia.

Zbliżam się do rynku.

Oto skwer przy bibliotece.

Jest tam między innymi berberys - Berberis.

Ruszam teraz w górę ulicą Stojałowskiego. Oto pewne towarzystwo spod latarni.

Nieco dalej była kępa driakwi żółtej - Scabiosa ochroleuca.

Atakiem zimy nie przejmowało się typowe, bo lekko fioletowe przymiotno białe - Erigeron annuus.

Bardzo nieszczególnie wyglądał Wechikuł Czasu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji