bio-forum.pl

Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2014

1. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?
19.paź.17 18:23
Zuzanna G. "zuza93"

Mam dylemat co do topoli. Pod drzewem sporo żółtych liści, ale jeszcze i zielone na drzewie. Pąk lepki i szpiczasty i bardziej wskazuje mi to na topole kanadyjską, ale liście bardziej jak kalifornijskiej. Ktoś pomoże?

Dzięki!

od mar.2007

2. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?

Powiem tak, na pewno nie jest to topola kanadyjska, ze względu na kształt liścia (chyba że został zerwany mało charakterystyczny, wyjątkowy liść). Ja osobiście obstawiałabym coś z grupy balsamicznych (więc kalifornijska jest bliżej).

od wrz.2014

3. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?
19.paź.17 19:30
Zuzanna G. "zuza93"

Liść został zerwany celowo charakterystyczny i typowy. Poniżej zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie liści na gałęzi. Też zastanawiałam się nad topolą berlińską, ale to chyba zły trop.

od cze.2010

4. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?
19.paź.17 20:14
Piotr Grzegorzek

Możliwe, że to któryś z tak zwanych kultywarów genewskich powstałych na bazie topoli Maksymowicza względnie ona sama.

od mar.2007

5. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?

Czystą Maximowicza bym wykluczyła, wierzchołek liścia byłby charakterystycznie skręcony. Może jakiś mieszaniec, możliwe a nawet wysoce prawdopodobne?

od wrz.2012

6. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?

Ogólnie jest to topola z grupy balsamicznych. Więcej o tej sekcji topól możesz poczytać tutaj: drzewa.nk4.netmark.pl

od lip.2005

7. Topola kalifornijska czy topola kanadyjska?
24.paź.17 23:23
Włodek Chojnacki "woody"

Któryś z mieszańców międzysekcyjnych (np. Populus "hybrida 275")

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji