bio-forum.pl

Angielskie nazwy roślin.

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Angielskie nazwy roślin.
12.kwi.05 17:26
"katarzyna" (b/log.)

Poszukuję stron, na których można znaleźć polskie (ew. łacińskie) nazwy roślin i zbiorowisk roślinnych i ich angielskie odpowiedniki, szczególnie tych występujących w Polsce. Właściwie im więcej języków tym lepiej, francuski też by się przydał. Jeśli ktoś zna takie strony proszę o informacje. Wielkie dzięki.

od maj.2004

2. Angielskie nazwy roślin.
28.kwi.05 00:45
"remek"

Stron jest mnóstwo, poszukaj dokładnie w sieci. Warto też polecić wydano niedawno słownik J. Anioł-Kwiatkowskiej (wyd. Uniwersytetu Wrocławskiego)

3. Angielskie nazwy roślin.
19.maj.05 17:56
"katarzyna" (b/log.)

Hej, dzięki, ja wiem, że jest ich dużo, ale większość jest niekompletna, bo zawiera listę roślin występujących w Anglii czy USA. Ale niestety te co u nich nie występują, nie są ujęte. I tak to szukam już długo, a ciągle mi czegoś brakuje. Prosiłabym raczej o konkretny adres. Ale dzięki.

4. Angielskie nazwy roślin.
23.sie.05 10:15
"Panterka" (b/log.)

Na pl. wikipedia. org są rośliny wraz z łacińskimi nazwami. Oprócz tego, po lewej stronie jest opcja "W innych językach" - są to odsyłacze konkretnego hasła do obcojęzycznych wikipedii. Bez trudu więc znajdzie się angielskie odpowiedniki nazw roślin, jak również w wielu innych językach.

od kwi.2009

5. Angielskie nazwy roślin.

Mogę polecić Rudolf Mansfelds Verzeichnis Landwirtschaftlicher und Gaertnerischer Kulturpflanzen, Akademie-Verlag Berlin 1986. Rejestr zawierający ok 5000 gatunków roślin uprawnych wzbogacony o bardzo solidne rejestry nazw łacińskich ze starymi synonimami, rejestry nazw handlowych, nazw lokalnych z tak egzotycznymi jak turecki, sanskryt, koreański, wietnamski.... Dodatkowo zawiera bogaty spis literatury ponad 4000 pozycji i bardzo ciekawy Register Uebersicht der Arten... rozpoczynający się od aromatycznych roślin....., farbiarskich..., do głuszenia ryb..., halucynogenne..., orzechy..., owoce... na Zucker czyli cukrze kończąc. Wszystko opatrzone precyzyjnymi odsyłaczami- bardzo porządna publikacja.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji