bio-forum.pl

Armillaria lutea czy cepistypes?

bez logowania - można przeglądać
GRej307252

od mar.2010

1. Armillaria lutea czy cepistypes?
16.paź.17 12:22
Beata Łyszkowska "bacia"
oc
oc1
oc2
oc3

Nie widziałam żadnej z tych dwóch, więc chciałam Was zapytać o zdanie. Trawnik na prywatnej posesji. Pozornie z ziemi, większość pojedynczo, kilka we wiązce. Grzyby dość spore, masywne, ale nie przesadnie. Łuski na kapeluszach ciemne a brzeg bez łuseczek. Trzon gładki, bez łusek. Dół trzonu żółtawy. Brzeg kapelusz, nawet u dość starych osobników, podwinięty. Zapach delikatnie grzybowy.

od maj.2003

2. Armillaria lutea czy cepistypes?
16.paź.17 12:37
Anna Kujawa "AniaK"

obstawiałabym nadal północną

od mar.2010

3. Armillaria lutea czy cepistypes?
16.paź.17 12:44
Beata Łyszkowska "bacia"

Dzięki:-) Znaczy zmienna dość mocno, bo osłona wydała mi się raczej pajęczynowata niż wełnista. Jeszcze raz dziękuję, Aniu:-)

(wypowiedź edytowana przez beata_lyszkowska 16. października. 2017)

od maj.2003

4. Armillaria lutea czy cepistypes?
16.paź.17 14:09
Anna Kujawa "AniaK"

Nie upieram się, ale pierścień wygląda na błonkowaty, dość solidny. To wykluczałoby lutea i cepistipes. Cepistipes wykluczają też żółte kłaczki.

Jak spojrzymy na różnorodność owocników A. ostoyae (tych na drzewach i na ziemi), to też można dostać zawrotu głowy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji