bio-forum.pl

czarny grzyb blaszkowy jak kurka

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
15.paź.17 07:11
Patryk Krajewski ("qwrty")

Mam przeczucie że może być jadalny :) jednak kompletnie mi nieznany

od cze.2010
#0

2. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
15.paź.17 07:29
Piotr Grzegorzek

od maj.2009
#0

3. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
15.paź.17 08:30
Mirosław Gryc "mirek63"

Hygrophorus hypothejus, dobry gatunek na zupę grzybową a może i do marynowania ale tego nie robiłem. Ostatnio cieszy sie coraz większą popularnością bo widzę, że u mnie notorycznie zbierany (nie tylko przeze mnie).

Jesli chcemy dodać do potrawy większą ilość to najpierw zalecam pozbycie się śluzu. Przed dodaniem do zupy przynajmniej sparzyć (wypłukać) gorącą wodą.

Warto spróbować, mały ale z kolei łatwy w pozyskaniu:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
15.paź.17 08:59
Patryk Krajewski ("qwrty")

Także wodnicha jasnożółta - pojawiła się w sporych ilościach w miejscu gdzie ostatnio maślaki rosły. No więc wypróbuję niedługo czy smaczna rzecz, bo wychodzi że dość charakterystyczny grzyb i raczej nie pomylę z innym :)

od maj.2009
#0

5. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
15.paź.17 09:20
Mirosław Gryc "mirek63"

jasnożółta = późna = Hygrophorus hypothejus

- ja wole nazwę "późna"... chyba bardziej charakteryzuje ten gatunek.

Nie zawsze jest jasnożółta.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. czarny grzyb blaszkowy jak kurka
16.paź.17 08:05
Patryk Krajewski ("qwrty")

Okazy które znalazłem to aż wściekle-żółte były na blaszkach, tylko dzięki temu bardziej się zainteresowałem tym grzybem bo sprawił wrażenie wartościowego. Nazwę jasnożółta widzę troszkę starsze wydania atlasów posiadają

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji