bio-forum.pl

Occultifur internus?

bez logowania - można przeglądać
GRej307128

od mar.2025

1. Occultifur internus?

2017. 10. 14; Zabudowane siedlisko rolne. "Bezowocnikowy" w Dacrymyces sp. na zmurszałej, zużytej żerdzi ogrodzeniowej (świerk?).

Łzawnik bez sprzążek, pasożyt już tak.

Konidiofory:

Konidia z wyraźną otoczką:

Być może zarodnik O. internus:

Sprzążka i haustoria (w tle):

Podstawki:

I podstawki Dacrymyces, żeby nikt nie pomyślał że ich nie było. Były też w małej ilości zarodniki łzawnika z max. 3 septami.

od mar.2025

2. Occultifur internus?

Ustaliłem, że żywicielem jest Dacrymyces stillatus. Makroskopowo spasożytowane owocniki wydają się nieco większe od typowych i są mocno odbarwione. Na przedstawionej wyżej fotografii (nr 4) jest raczej młody zarodnik żywiciela.

Uzupełniająco jeszcze kilka zdjęć:

Ponieważ omawiany gatunek jest "Grejowym", a (choć jestem mocno przekonany, że oznaczyłem poprawnie) muszę przyznać, że opieram się na nader szczątkowych informacjach o nim, chcę zapytać Kustoszy, czy zgłoszenie nie będzie nadużyciem?

od wrz.2005

3. Occultifur internus?

nie będzie: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji