bio-forum.pl

Gąska niekształtna

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. Gąska niekształtna
1
2
3

Gąski niekształtne zbieram i zjadam od dziecka, ale zbierane w lasach iglastych, lub brzozowo-sosnowych, te rosły w grądzie, w promieniu 100m ani jednego iglastego.

Kilka dni wcześniej znalazłem niedaleko gąski zielonki odmiany topolowej.

I pytanie, czy istnieje również taka odmiana gąski niekształtnej, czy niekształtna tak ma że czasami rośnie również w lasach czysto liściastych

od mar.2010

2. Gąska niekształtna
11.paź.17 22:05
Beata Łyszkowska "bacia"

Gąska niekształtna czasami mikoryzuje też z dębem i bukiem.

od paź.2009

3. Gąska niekształtna

Dzięki Beatko, tego nie wiedziałem.

od maj.2009

4. Gąska niekształtna
12.paź.17 09:27
Mirosław Gryc "mirek63"

No tak! - tylko czy T. portentosumm ma szare blaszki?

Może raczej by się zastanowić nad inną?

- chociażby nad Tricholoma virgatum?

od paź.2009

5. Gąska niekształtna

Jak jest stara i opita wody to może tak wyglądać,

od maj.2009

6. Gąska niekształtna
12.paź.17 10:09
Mirosław Gryc "mirek63"

To była tylko sugestia bo tez podobne widywałem i ze wzgledu na inny wygląd do kosza nie trafiały. Przynajmniej bys spróbował sprawdzić czy mikro pasuje do niekształtnej, nawet pomimo tego, że zielonkawe odcienie sa dostrzegalne na trzonie i w barwie kapelusza?

od paź.2009

7. Gąska niekształtna

Mirku, niestety nie mam owocnika, zrobiłem zdjęcia i wyrzuciłem, zapleśniały już był, nawet widać na ostatnim zdjęciu na dole po prawej taki białawy placek, na tym wyjedzonym, ale jak tam będę to może znajdę młodsze i wtedy zrobię mikro.

od lis.2008

8. Gąska niekształtna
12.paź.17 11:34
ala mikołaj "wink"

ostrza blaszek deczko poczerniałe, niekształtna tak ma?

od maj.2009

9. Gąska niekształtna
12.paź.17 16:14
Mirosław Gryc "mirek63"

No przecie ja nie czepiam się a na zimne dmucham. W przypadku grzybów wolę być podejrzliwy aż nadto:-)

Pewnie i niekształtna ale mikro chociażby skromne przydałoby się i nie trzeba by było tężyć umysłów:-)

od paź.2009

10. Gąska niekształtna
1
2
3
1

Mirku, dbając o Twój spokój pojechałem dziś w to samo miejsce, znalazłem młodszego grzybka. To bez wątpienia gąska niekształtna

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji