Gąski niekształtne zbieram i zjadam od dziecka, ale zbierane w lasach iglastych, lub brzozowo-sosnowych, te rosły w grądzie, w promieniu 100m ani jednego iglastego.
Kilka dni wcześniej znalazłem niedaleko gąski zielonki odmiany topolowej.
I pytanie, czy istnieje również taka odmiana gąski niekształtnej, czy niekształtna tak ma że czasami rośnie również w lasach czysto liściastych
Gąska niekształtna czasami mikoryzuje też z dębem i bukiem.
Dzięki Beatko, tego nie wiedziałem.
No tak! - tylko czy T. portentosumm ma szare blaszki?
Może raczej by się zastanowić nad inną?
- chociażby nad Tricholoma virgatum?
Jak jest stara i opita wody to może tak wyglądać,
To była tylko sugestia bo tez podobne widywałem i ze wzgledu na inny wygląd do kosza nie trafiały. Przynajmniej bys spróbował sprawdzić czy mikro pasuje do niekształtnej, nawet pomimo tego, że zielonkawe odcienie sa dostrzegalne na trzonie i w barwie kapelusza?
Mirku, niestety nie mam owocnika, zrobiłem zdjęcia i wyrzuciłem, zapleśniały już był, nawet widać na ostatnim zdjęciu na dole po prawej taki białawy placek, na tym wyjedzonym, ale jak tam będę to może znajdę młodsze i wtedy zrobię mikro.
ostrza blaszek deczko poczerniałe, niekształtna tak ma?
No przecie ja nie czepiam się a na zimne dmucham. W przypadku grzybów wolę być podejrzliwy aż nadto:-)
Pewnie i niekształtna ale mikro chociażby skromne przydałoby się i nie trzeba by było tężyć umysłów:-)
Mirku, dbając o Twój spokój pojechałem dziś w to samo miejsce, znalazłem młodszego grzybka. To bez wątpienia gąska niekształtna